Ruski epidemiološki tim dezinfikovao bolnicu u Doboju - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ruski epidemiološki tim dezinfikovao bolnicu u Doboju

Pripadnici ruskog epidemiološkog tima izvršili su sistemsku dezinfekciju Opšte bolnice “Sveti apostol Luka” u Doboju. Izvršena je dezinfekcija oko 5000 kvadratnih metara za koje je stručni tim smatrao da je dezinfekcija neophodna.

Epidemiološka situacija u Bolnici “Sveti apostol Luka” u Doboju je stabilna. U bolnici se trenutno nalaze četiri pacijenta kod kojih je potvrđena zaraza virusom korona, od kojih su dva sa težom a dva sa srednje teškom kliničkom slikom.

Još četiri pacijenta u ovoj bolnici imaju određene simptome ali kod njih nije potvrđena zaraza virusom korona, rekao je direktor bolnice Mladen Gajić.

“Sva četiri pacijenta kod kojih je potvrđen virus korona su iz Teslića. Za sada imamo 9 pacijenata iz Teslića kod kojih je virus potvrđen. Teslić nam je takoreći žarište u našoj regiji. Mada, Epidemiološka služba iz Teslića drži sve kontakte i sve ostalo pod kontrolom.”

Dezinfekcija bolnice, koju su obavila četiri tima ruskih stračnjaka, započela je dezinfekcijom zaraznog odjeljenja i svih saobraćajnica, kaže dalje Gajić. Sama bolnica podijeljenja na komplekse.

“Ukupna površina bolnice je 15 000 m2, s tim da se neće raditi dezinfekcija cijele bolnice nego samo ono što mi smatramo neophodnim a to je otprilike trećina, oko 5000 kvadratnih metara. “
“Radimo dezinfekciju svih komunikacijskih prostorija unutar objekta, sve mokre čvorove i sobe za koje mislimo da treba da budu dezinfikovane. Inače, kompleks u kome se liječe bolesnici je odvojen. To su infektivno i pulmološko odjeljenje a druge službe su odjeljenja gdje nema bolesnika” – kaže primarijus doktor Zoran Blagojević, predsjednik Komisije za intrahospitalne infekcije.

Tri tima Tehničke službe zajedno sa Komisijom za intrahospitalne infekcije obavila je sve neophodne pripreme za dezinfekciju, među kojima su zaštita električnih uređaja, aparature i instalacija. Pripreme su trajale dva dana i iako su prvi put radili pod ovakvim uslovima, sve je uspješno obavljeno, kaže dalje doktor Blagojević.

“To sigurno doprinosi bezbjednosti i zaštiti od zaraze pacijenata i svih radnika koji rade u bolnici, ne samo zdravstvenih. Ovo stvara osjećaj sigurnosti kod ljudi koji dolaze i kojima se pruža usluga, našim bolesnicima i svim građanima sa regije. Ovo bi trebalo da uvjeri sve ljude sa regije, sve koji gravitiraju Opštoj bolnici “Sveti apostol Luka” u Doboju da svi skupa, menadžment bolnice, grad Doboj i Vlada Republike Srpske vode računa o svakom detalju”.

Cilj dezinfekcije je bio da virus korona ne uđe u dobojsku bolnicu, među zdravstvene radnike i pacijente, kako bi ta ustanova i dalje mogla da pruža pomoć svima kojima je to neophodno.

Zato iz Bolnice “Sveti apostol Luka” upućuju veliku zahvalnost Ruskoj federaciji i članovima tima koji su prešli hiljade kilometara kako bi pomogli u borbi sa virusom korona u momentu kada se ta borba vodi i u njihovoj zemlji.

BN TV

Danas objavljeno

Birajte alternativne pravce: Velike gužve na zapadnom tranzitu u Banjaluci

M.

Lančani sudar na putu Banjaluka-Prijedor: Policija i Hitna pomoć na mjestu nesreće

M.

Opozvan Fikret Abdić

M.

Ostavite komentar