Ruski avioni presreli bombarder SAD na nebezbjedan način - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ruski avioni presreli bombarder SAD na nebezbjedan način

Dva ruska aviona su u petak na “nebezbjedan, neprofesionalan” način presrela američkog bombardera B-52 iznad Crnog mora i međunarodnih voda, navedeno je u saopštenju portparola Vazduhoplovnih snaga Sjedinjenih Država u Evropi i Vazduhoplovnih snaga Afrike.

Ruski piloti prošli su više puta na oko 30 metara od nosa B-52, čime su izazvali turbulencije u bombarderu i ograničili njegovu mogućost manevrisanja, prenio je CNN.

U saopštenju se navodi ovakvi potezi povećavaju mogućost za sudar u vazduhu, da su nepotrebni i u suprotnositi sa dobrom praksom u vazduhoplovstvu i međunarodnim pravilima o letenju.

Američki bombarder B-52 preletio je iznad više od 30 zemalja NATO-a u petak kako bi “demonstrirao NATO solidarnost, poboljšao spremnost i pružio mogućnosti za obuku usmjerenu na kompatibilnost za sve vazduhoplovne posade iz SAD i saveznika NATO-a, navedeno je u saopštenju.

Demonstracija američke vojne sposobnosti uslijedila je usred stalnih tenzija sa Rusijom i pitanja koja se tiču posvećenosti Trampove administracije alijansi, nakon skorašnje odluke da smanji trupe u Evropi.

TANJUG

Danas objavljeno

Grčka: Svi građani i turisti dobili SMS upozorenje o požarima

M.

“Sastanak sa Šmitom samo ako se o tome dogovore sve srpske stranke”

M.

Dva muškarca se u utopila na crnogorskom primorju

M.

Ostavite komentar