Ruske vakcine u skladištu Krajina grupe dok ne stigne nalaz kontrole - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ruske vakcine u skladištu Krajina grupe dok ne stigne nalaz kontrole

Ruske vakcine protiv virusa korona “Sputnjik” biće smještene u hladne komore sa propisanim temperaturnim režimom čuvanja od minus 18 stepeni Celzijusovih i u posebno opremljenom skladištu koje je odobrila Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, rečeno je danas u preduzeću Krajina grupa.

  • Vakcina će biti puštena u promet u skladu sa važećim zakonima, tačnije nakon dobijanja zadovoljavajućeg sertifikata o kontroli uvezene serije. Zahtjev za kontrolu uvezene serije vakcine predat je u ovlaštenu kontrolnu laboratoriju Alims u Sarajevu – precizirali su u ovom preduzeću.

Krajina grupa iz Banjaluke je ovlašteni zastupnik za uvoz, skladištenje i distribuciju ruske vakcine “Sputnjik” i danas je završila carinjenje i uvoz 2.000 doza vakcine namijenjene za vakcinaciju 1.000 ljudi.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da će ruske vakcine biti u skladištu preduzeća Krajina grupa dok ne stigne nalaz kontrole ove serije vakcine.

  • Mislim da je Krajina grupa iz Banjaluke kao uvoznik vakcine već podnijela zahtjev i poslala uzorke za kontrolu serije. Dok ne stigne nalaz kontrole, vakcine će biti kod njih u skladištu – pojasnio je Zeljković.

On kaže da će, nakon što bude zaprimljen nalaz kontrole serije vakcina i odobrenje Agencije za lijekove BiH, vakcine biti raspoređene u zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj.

Zeljković je podsjetio da je riječ o 2.000 doza vakcine za 1.000 osoba.

On je dodao da će, čim bude gotova kontrola serije, što se očekuje u narednih desetak dana, početi vakcinisanje prve prioritetne grupe, a to su zdravstveni radnici u kovid odjeljenjima i drugi građani.

Ruske vakcine su ocarinjene danas i odvezene sa sarajevskog aerodroma u Sarajevo, rekao je portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

Kovačević je naveo da je vakcine preuzeo uvoznik, kompanija Krajina grupa iz Banjaluke.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH saopštila je da je danas u Kontrolnu laboratoriju u Sarajevu zaprimila uzorke vakcine “Sputnjik” od uvoznika Krajina grupa iz Banjaluke.

Danas objavljeno

Novi detalji o zločinu: Sačekao ga kod “Delte” i ubo, pa trčao za njim da mu presudi

M.

Peskov: Mobilizacija u Rusiji završena

M.

Pucnjava u Istočnom Novom Sarajevu, ima ranjenih

M.

Ostavite komentar