RUSKE KAPE: Napravite kremasti kolač sa kokosom na jednostavan način! - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

RUSKE KAPE: Napravite kremasti kolač sa kokosom na jednostavan način!

Omiljeni kolač iz detinjstva – šubare, prema originalnom receptu koji će vas oduševiti.

Sastojci za koru:

  • 7 jaja
  • 250 grama šećera
  • 250 grama brašna
  • 4 supene kašike vode
  • 2 supene kašike ulja
  • ½ pakovanja praška za pecivo
  • 15 grama kakao praha

Sastojci za fil: 

  • 200 grama brašna
  • 350 grama šećera
  • 1 litra mleka
  • 300 grama maslaca
  • aroma vanile

Za ukrašavanje kapica:

  • 150 grama kokosovog brašna
  • 100 grama čokolade za kuvanje
  • 50 grama maslaca

Priprema: 

1) Razdvojite belanca od žumanaca. U veliku posudu stavljati belanca, koja potom treba umutiti u čvrst sneg, potom dodajte žumanca i mutite dok ne dobijete glatku smesu. U smesu dodati vodu, ulje i šećer i sve zamešati.
2) U jednu posudu pomešajte brašno, prašak za pecivo i kakao prah. Iz više puta dodavati kašičicom u smesu jaja i umešajte tako da se sve dobro sjedini.

3) Smesu podelite na dva jednaka dela.

4) Tiganj nauljiti i posuti preko tanak sloj brašna. Prvi deo sipati u tiganj, izravnati i staviti u rernu zagrejanu na 220 stepeni. Peče se oko 15 minuta. Ponoviti postupak i sa drugom polovinom.

5) U posudi  pomešati brašno i šećer. Sipati malo hladnog mleka. Mikserom umutiti tako da se dobije glatka smjesa. Ostatak mleka kuvajte na rigli i kad bude toplo (ne sme da provri), sipajte prethodno umućenu smesu. Uz stalno mešanje sve kuvati 10-ak minuta dok se fil ne zgusne. Fil skloniti sa vatre i prekriti folijom. Ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi.

6) U drugu posudu staviti maslac te mu dodavati deo po deo ohlađenog fila, uz neprestano mućenje. Mutite dok ne dobijte glatku smesu. Pred kraj dodati aromu vanile.

7) Manjom čašom napravite oblik kruga od kore (ili koristite modlu). Dva kružna komada kore spojiti  tako što ćete donji premazati filom. Nožem preći po ivicama i dodati fil tamo gde je potrebno.

 8) Malu količinu fila namazati sa strane da se može lakše uvaljati u kokos.
Kolač staviti u tanjir i jedan po jedan, uvaljajte u kokos.

9) Za kraj, na pari otopiti čokoladu za kuvanje i kad se skloni sa vatre, dodajte maslac. Izmešajte tako da se masa sjedini i kašičicom dodavati na vrh šubarice.
Sve dobro izmiješati da se dobije glatka i sjajna čokoladna smjesa.

Prije posluživanja kolače dobro ohladiti.

Danas objavljeno

5 najkaloričnijih pića koje morate izbjegavati želite li izgubiti kilograme

Vanja A

Pariz-Brest, savršen spoj tijesta i baršunaste kreme od lješnika

Vanja A

Rasteretite organizam uz pomoć ova dva sastojka

Vanja A

Ostavite komentar