Ruska "zastrašujuća podmornica" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ruska “zastrašujuća podmornica”

Ruska nuklearna podmornica “Kazanj” izaziva zabrinutost američke mornarice.

Kako piše “Biznis insajder, nova podmornica predstavlja novo poglavlje u istoriji ruskih podmorničkih snaga.

” ‘Kazanj’ je kulminacija više od decenije napora da se napravi nova i savremena raketna podmornica na nuklearni pogon”, smatra autor članka Bendžamin Brimelu i skreće pažnju na činjenicu da će “Kazanj” biti naoružan hiperzvučnom raketom “Cirkon”.

Istovremeno, stručnjak je istakao da, iako je ta podmornica projekta 885M “Jasen-M” manja, opremljena je novim sistemima za upravljanje i kontrolu oštećenja, senzorskim sistemima, modernizovanom tehnologijom za prigušivanje buke, kao i tišim nuklearnim rekatorom. Podmornice klase “Jasen-M” na prvi pogled mogu da se učine manje opasnim od podmornica sa balističkim raketama, između ostalog, klase “Borej-A”, navodi se u članku.

“Međutim, one su opremljene savremenim konvencionalnim oružjem koje je u stanju da pogađa meta čak i na kopnu. Teško je preceniti opasnost od tih podmornica ako se uzme u obzir kombinacija njihove neprimetnosti i sposobnosti da se pojave u bilo kom delu okeana”, zaključio je autor.

Pored toga, portal je preneo reči saradnika Centra za vojno-pomorsku analizu SAD Džefrija Edmondsa koji je izjavio da bi podmornice projekta “Jasen-M” mogle da omoguće Rusiji da pokrene vojne operacije u kontinentalnom delu Amerike.

S tim u vezi, Edmonds ih je nazvao “zastrašujućim podmorničkim platformama”.

Nuklearna raketna podmornica “Kazanj” modernizovanog projekta “Jasen M” primljena je početkom maja u sastav ratne mornarice Rusije, podseća “Sputnjik”.

“Kazanj” je porinut u fabrici “Sevmaš” 31. marta 2017. godine. Fabrička ispitivanja su počela 25. septembra 2018. godine. Osnovno udarno naoružanje podmornice projekta 885/885M su krstareće rakete “Oniks” i “Kalibar”, a plan je da se osnaži i hipersoničnim raketama “Cirkon”.

Danas objavljeno

Nove katastrofalne poplave u Belgiji: Bujice nosile sve pred sobom

M.

Njemačka: Mogućnost novih ograničenja za nevakcinisane

M.

Provaljeno u tri povratničke kuće kod Zavidovića

M.

Ostavite komentar