"Ruska vakcina nije opasna po zdravlje ljudi" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Ruska vakcina nije opasna po zdravlje ljudi”

Virusolog Ana Gligić ne smatra da je jer ne vjeruje da bi ruski naučnici, kao ni predsjednik Vladimir Putin rizikovali svoj ugled.

Gligićeva je da su ruski naučnici, zajedno sa Putinom, u vakcinu protiv kovida 19 uložili svoje “ja” i da se mora vjerovati onome što kažu, iako se malo zna o toj vakcini.

Ona je navela da je za izradu klasičnih vakcina potrebno tri godine rada, ali smatra da su ruski naučnici brzo mogli da naprave vakcinu protiv korone i kažu da je efikasna i bezbjedna sa imunitetom od dvije godine, ako su ranije radili na SARS-u, pa zamrzli istraživanja, a sada nastavili.

“Jedino znamo da je napravljena na jednom bezazlenom adenovirusu, koji kod ljudi izaziva običnu prehladu. Oni su iskoristili oslabljeni virus, u koji su ugradili deo sadšnjeg virusa korona koji će obezbediti stvaranje antitela a neće naškoditi organizmu. Prema tome, ova vakcina je, ustvari, genetski modifikovana”, objasnila je Gligićeva.

Prema njenim riječima, glavna uloga ove vakcine je da zaustavi infekciju, da se izvrši imunizacija stanovništva i da se virus korona svede na najmanju mjeru, te da se više ne pojavi u epidemijskoj i pandemijskoj formi.

“Nećemo je iskoreniti, ali bi trebalo da dostignemo imunitet do 60 odsto na globalnom nivou, a to ćemo dostići. Ova vakcina se daje u dve doze, znači 14 milijardi doza se daje na planeti. Ima mesta za sve proizvođače”, rekla je Gligićeva za TV Prva.

Veoma važno je, istakla je, što je vakcinacija dobrovoljna, jer ako bi se išlo na obaveznu vakcinaciju, a kod nekih grupa se pojave komplikacije koje ni nemaju veze sa vakcinom, mogli bi njoj da se pripišu.

“Predviđeno je da u početku mala deca ne primaju vakcinu, jer imaju nasledni imunitet…Trebalo bi primiti i vakcinu protiv virusa korona, ali i protiv gripa, jer ne bi bilo dobro da se udruže i grip i korona, tada može doći do komplikacija”, naglasila je Gligićeva.

Ana Gligić bila je šef laboratorije u vrijeme epidemije velikih boginja /variola vera/ 1972. godine u Beogradu.

Ona smatra da je virus korona potekao iz prirodnog žarišta, te da zbog toga ne može nikada potpuno da nestane.

PRVA TV

Danas objavljeno

Policija vodenim topovima i suzavcem krenula na građane

M.

Dodik: Na sjednici Predsjedništva bio sam protiv svih tačaka dnevnog reda

M.

U FBiH 182 novozaraženih

M.

Ostavite komentar