Ruska vakcina efikasna 92 odsto - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ruska vakcina efikasna 92 odsto

Ruska vakcina protiv virusa korona “sputnjik pet” efikasna je 92 odsto u zaštiti ljudi, pokazuju preliminarni rezultati testova, saopštio je danas državni fond koji finansira istraživanje.

Ovi inicijalni rezultati su druga zvanična informacija o statusu razvoja vakcine protiv virusa koji je odnio više od 1,2 miliona života širom svijeta.

Vakcina “sputnjik pet” registrovana je za javnu upotrebu u avgustu kao prva u svijetu iako je odobrenje dato prije početka obimnog testiranja u septembru.

Privremeni rezultati zasnovani su na podacima dobijenim od prvih 16.000 učesnika ispitivanja koji su primili obje doze vakcine, saopštio je ruski Fond za direktne investicije.

Treća faza ispitivanja vakcine odvija se u 29 klinika širom Moskve i u njemu učestvuje 40.000 dobrovoljaca. Četvrtina je primila placebo.

Šansa da od kovida 19 oboli osoba koja je primila vakcinu manja je za 92 odsto u poređenju sa onima koji su primili placebo, saopštio je Fond.

  • Pokazujemo, na osnovu podataka, da imamo veoma efikasnu vakcinu – izjavio je šef Fonda Kiril Dmitrijev.

On je dodao da je ovo vrsta informacije o kojoj će oni koji rade na razvoju vakcine jednog dana pričati svojim unucima.

Danas objavljeno

Čeka se studija o uticaju na životnu sredinu: Vučić poručuje da u narednih 15 mjeseci nema radova na iskopavanju litijuma

M.

Vlada Austrije zabranjuje simbol HOS-a, zvanična rampa i za Blajburg

M.

Četiri osobe ubijene u pucnjavi kod Atlante

M.

Ostavite komentar