23. Decembra 2021.

Ruska salata ili mimoza – koji je vaš izbor za novogodišnju trpezu?

Big Portal

Bilo da su to čuvene sarme, pečenje ili, pak, neka topla predjela čiji recept zna samo vaš najstariji član porodice, neizostavni deo svakog novogodišnjeg menija su ruska salata, ali i čuvena mimoza.

U nastavku teksta dajemo vam najjednostavniji recept za pripremu oba jela, a vi nam napišite koja salata će ove godine da krasi vašu trpezu.

Ruska salata

Foto: Shutterstock/Tatyana Malova

Sastojci:

  • 150 g krompira
  • 150 g šargarepe
  • 150 g graška (može i zamrznut)
  • 150 g kiselih krastavčića
  • 200 g šunke
  • 300 g majoneza
  • 2 kuvana jajeta
  • kašika senfa
  • 2 kašike limunovog soka
  • so, biber

Priprema:

Krompir i šargarepu iseći na sitne kockice. Staviti u ključalu posoljenu vodu i kuvati oko tri minuta.

Skuvati grašak dok ne postane mek (oko 15 minuta). Šunku, kisele krastavčiće i kuvana jaja iseći na kockice.

Sve sastojke pomešati, dodati majonez, limunov sok i začine. Dobro izmešati i staviti u frižider da se ohladi. Servirati hladno.

Mimoza salata

Foto: Shutterstock/Chudo2307

Sastojci:

  • 200 g rendane šunke
  • 200 g rendanog kaškavalja
  • 3 tvrdo kuvana i rendana jaja
  • 100 g majoneza
  • 3 veća rendana krompira
  • 2 kisele pavlake
  • so

Priprema:

U većoj posodi staviti rendani krompir, malo posolite i premažite sa pavlakom. Stavite narendanu šunku i premažite majonezom.

Narendajte 2 kuvana jaja i jedno belance.

Pospite 3/4 kačkavalja i preko premažite da pavlakom. Na kraju pospite sa kačkavanjem i žumancem.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare