Bilo da su to čuvene sarme, pečenje ili, pak, neka topla predjela čiji recept zna samo vaš najstariji član porodice, neizostavni deo svakog novogodišnjeg menija su ruska salata, ali i čuvena mimoza.
U nastavku teksta dajemo vam najjednostavniji recept za pripremu oba jela, a vi nam napišite koja salata će ove godine da krasi vašu trpezu.
Ruska salata

Sastojci:
- 150 g krompira
- 150 g šargarepe
- 150 g graška (može i zamrznut)
- 150 g kiselih krastavčića
- 200 g šunke
- 300 g majoneza
- 2 kuvana jajeta
- kašika senfa
- 2 kašike limunovog soka
- so, biber
Priprema:
Krompir i šargarepu iseći na sitne kockice. Staviti u ključalu posoljenu vodu i kuvati oko tri minuta.
Skuvati grašak dok ne postane mek (oko 15 minuta). Šunku, kisele krastavčiće i kuvana jaja iseći na kockice.
Sve sastojke pomešati, dodati majonez, limunov sok i začine. Dobro izmešati i staviti u frižider da se ohladi. Servirati hladno.
Mimoza salata

Sastojci:
- 200 g rendane šunke
- 200 g rendanog kaškavalja
- 3 tvrdo kuvana i rendana jaja
- 100 g majoneza
- 3 veća rendana krompira
- 2 kisele pavlake
- so
Priprema:
U većoj posodi staviti rendani krompir, malo posolite i premažite sa pavlakom. Stavite narendanu šunku i premažite majonezom.
Narendajte 2 kuvana jaja i jedno belance.
Pospite 3/4 kačkavalja i preko premažite da pavlakom. Na kraju pospite sa kačkavanjem i žumancem.