5. Septembra 2022.

Ruska nuklearna podmornica uplovila: Ima neviđenu tehnologiju

Big Portal

Prema obrambenom analitičaru, H.I. Sutonu, stručnjaku za podmornice, obaveštajni podaci otvorenog izvora sugerišu da ruska nuklearna podmornica deluje u blizini Italije. Njena je misija navodno odvraćanje snaga NATO-a od ukrajinskog rata.

Reč je o podmornici Severodvinsk, najboljoj jurišnoj podmornici ruske mornarice koja se poseduje neuporedivu stealth tehnologiju, aktivnu protivtorpednu obranu i protivzdračnu sposobnost. Može da nisi i do 40 krstarećih raketa Kalibr za kopneni napad s dometom od 1600 milja – a svaka od njih mogla bi da ima nuklearnu glavu.

Prema izveštajima, nije tačno jasno koliko dugo i otkad podmornica deluje u regiji. Verovatno je onde raspoređena kako bi zamenila krstaricu klase Slava Maršal Ustinov, koja je napustila Mediteran 24. avgusta i primećena je kako plovi prema Velikoj Britaniji.

Prema Sutonu, i taj je manevar trebao da posluži neprimetnom uvlačenju ove podmornice u mediteranske vode.

U međuvremenu je i italijanska vlada potvrdila prisustvo podmornice u regiji. Italija navodi da su “kretanja ruskih jedinica u Sredozemlju poznata” nadalje napominjući da “podmornica o kojoj je reč vrši tranzit u međunarodnim vodama ne narušavajući suverenitet obalnog područja.”

Uprkos svojoj brojčanoj prednosti, Rusija je doživela porazne mornaričke gubitke u svom ratu s Ukrajinom.

Najsimboličniji je slučaj klase Slava Moskva koju su navodno pogodile dve rakete Neptun 13. aprila, a potopljena je sledeći dan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare