Ruska i kineska vakcina neće biti priznate - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ruska i kineska vakcina neće biti priznate

Ministarstvo zdravlja Austrija pojasnilo je da osobe koje su se vakcinisale u inostranstvu ruskom ili kineskom vakcinom protiv korona virusa, neće biti tretirane kao vakcinisane.

Ovo znači da neće moći bez negativnog testa da koriste usluge ugostiteljskih usluga, hotela, frizera…

U “zeleni pasoš”, koji Austrija uvodi kao “ulaznicu” za ugostiteljske objekte, bazene i hotele, neće moći da se unesu vakcine koje nisu odobrene od Evropske agencije za lijekove (EMA), a to su ruski “sputnjik ve” i kineski Sinofarm.

Svi koji su se vakcinisali u inostranstvu s tim vakcinama moraće da se testiraju prije korišćenja “sloboda” koje će nastuputi popuštanjem mjera od 19. maja, poručuje Ministarstvo.

Takođe Ministarstvo ne savetuje osobama vakcinisanim ruskim ili kineskim vakcinama, da se ponovo vakcinišu u Austriji.

Inače, u “zelenom pasošu” naćiće se dokaz o vakcinaciji, negativan test i dokaz o preležanom oboljenju od kovid-19.

– Kao dokaz o vakcinaciji važiće samo one vakcine odobrene od EMA, a to su vakcine Biontek-Fajzer, Moderna, AstraZeneka i Džonson&Džonson – saopštilo je Ministrstvo.

Pošto je mnogo građana koji žive u Austriji iskoristilo mogućnost da se vakciniše u Austriji, ako su to učinili “sputnjikom” ili Sinofarmom, kako je rečeno od strane Ministarstva, neće moći da te vakcine unesu u “zeleni pasoš” i neće se treirati kao vakcinisani, odnosno neće moći uživati prava vakcinisanih.

– Široka ponuda testiranja stoji na raspolaganju i ljudima koji su se dobrovoljno vakcinisali sa vakcinom koja nije odobrena u EU – poručio je ministar zdravlja Volfgang Mikštajn u izjavi agenciji APA.

– Ne možemo preporučiti da se ti ljudi vakcinišu još jednom vakcinom odobrenom od EMA. Za tako nešto nema dovoljno naučnih podataka – upozorio je Mikštajn.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Nova pravila za ulazak u Njemačku

M.

Kina upozorila: “Pomno vas pratimo”

M.

Vučić najavio diplomatsku akciju, prvo sastanak sa Dodikom a potom i sa Bakirom

M.

Ostavite komentar