15. Maja 2021.

Ruska i kineska vakcina neće biti priznate

Big Portal

Ovo znači da neće moći bez negativnog testa da koriste usluge ugostiteljskih usluga, hotela, frizera…

U “zeleni pasoš”, koji Austrija uvodi kao “ulaznicu” za ugostiteljske objekte, bazene i hotele, neće moći da se unesu vakcine koje nisu odobrene od Evropske agencije za lijekove (EMA), a to su ruski “sputnjik ve” i kineski Sinofarm.

Svi koji su se vakcinisali u inostranstvu s tim vakcinama moraće da se testiraju prije korišćenja “sloboda” koje će nastuputi popuštanjem mjera od 19. maja, poručuje Ministarstvo.

Takođe Ministarstvo ne savetuje osobama vakcinisanim ruskim ili kineskim vakcinama, da se ponovo vakcinišu u Austriji.

Inače, u “zelenom pasošu” naćiće se dokaz o vakcinaciji, negativan test i dokaz o preležanom oboljenju od kovid-19.

– Kao dokaz o vakcinaciji važiće samo one vakcine odobrene od EMA, a to su vakcine Biontek-Fajzer, Moderna, AstraZeneka i Džonson&Džonson – saopštilo je Ministrstvo.

Pošto je mnogo građana koji žive u Austriji iskoristilo mogućnost da se vakciniše u Austriji, ako su to učinili “sputnjikom” ili Sinofarmom, kako je rečeno od strane Ministarstva, neće moći da te vakcine unesu u “zeleni pasoš” i neće se treirati kao vakcinisani, odnosno neće moći uživati prava vakcinisanih.

– Široka ponuda testiranja stoji na raspolaganju i ljudima koji su se dobrovoljno vakcinisali sa vakcinom koja nije odobrena u EU – poručio je ministar zdravlja Volfgang Mikštajn u izjavi agenciji APA.

– Ne možemo preporučiti da se ti ljudi vakcinišu još jednom vakcinom odobrenom od EMA. Za tako nešto nema dovoljno naučnih podataka – upozorio je Mikštajn.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare