Ruska crkva: Pretres manastira u Kijevu akt zastrašivanja - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ruska crkva: Pretres manastira u Kijevu akt zastrašivanja

Ruska pravoslavna crkva saopštila je danas da pretres koji su ukrajinske službe bezbednosti izvele u pravoslavnom manastiru u Kijevu predstavljaju akt zastrašivanja.

Portparol crkve Vladimir Legoida rekao je da međunarodna zajednica gotovo sigurno neće obratiti pažnju na današnji akt zastrašivanja vernika, kao što je to bilo i u mnogim drugim slučajevima progona vernika u Ukrajini od 2014. godine, javio je Rojters.
Ukrajinska bezbednosna služba i policija sprovele su jutros raciju u pravoslavnom manastiru u Kijevu starom hiljadu godina, a u okviru operacija protiv sumnjivih „subverzivnih aktivnosti ruskih specijalnih službi“, saopštila je ukrajinska bezbednosna služba.

Kako se navodi u saopštenju, te mere se preduzimaju kao deo sistemskog rada ukrajinske bezbednosne službe u borbi protiv destruktivnih aktivnosti ruskih specijalnih službi u Ukrajini, preneo je Rojters.

Prostrani kompleks Kijevsko-pečerske lavre koji je bio meta pretresa predstavlja ukrajinsko kulturno blago i sedište krila Ukrajinske pravoslavne crkve koje podržava Rusija.

Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije prekinula je u maju veze sa Ruskom crkvom zbog napada Rusije na Ukrajinu i osudila podršku ruskog patrijarha Kirila specijalnoj vojnoj operaciji.

Istraživanje Centra Razumkov iz 2020. godine pokazalo je da se trećina Ukrajinaca, tačnije 34 odsto, izjašnjavaju kao pripadnici glavne pravoslavne crkve Ukrajine, dok se 14 odsto smatra pripadnicima ukrajinske crkve Moskovske patrijaršije.

Ukrajina je 2019. godine dobila dozvolu od vaseljenskog patrijarha da formira crkvu nezavisnu od Moskve, čime je u velikoj meri okončan vekovni verski odnos između dve zemlje, podseća britanska agencija.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Ubijena političarka

M.

Teška saobraćajna nesreća u CG: Poginuo Sarajlija

M.

U Nju Hempširu u SAD rekordnih minus 77 stepeni Celzijusovih

M.

Ostavite komentar