Ruska crkva pozdravlja odluku SPC - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ruska crkva pozdravlja odluku SPC

Ruska pravoslavna crkva pozdravila je odluku Srpske pravoslavne crkve da prizna autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije.

  • RPC pozdravlja odluku SPC da prizna autokefalnost MPC-OA – izjavio je zamjenik predsjednika Odjeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije protojerej Nikolaj Balašov.

Balašov je ocijenio da je priznanje autokefalnosti MPC-OA radostan događaj i najavio da će o njemu na narednom sastanku razgovarati Sveti sinod RPC.

  • Radujemo se zajedno sa našom braćom Srbima i Makedoncima. Dugo smo čekali ovaj događaj i sada je došao čas volje Božije. Vjerujem da će Sveti sinod RPC na sljedećem sastanku dati odgovarajući odgovor na vijest koju smo primili – izjavio je Balašov za TASS.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije objavio je u utorak na zajedničkoj liturgiji u Sabornom hramu Svetog Klimenta Ohridskog u Skoplju, na praznik Svetih Ćirila i Metodija, da je Sveti arhijerejski sabor SPC odlučio da odobri, blagoslovi i prizna autokefalnost MPC-OA.

Prethodno su 19. maja SPC i MPC-OA održale prvu zajedničku službu poslije više od pola vijeka u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Danas objavljeno

Veliki pozar iznad Igala, vatra se priblizila kućama

V.R.

Francuska postala najveći kupac ruskog prirodnog tečnog gasa: Šta je uzrok?

V.R.

Kineski predsjednik u zdravstvenom riziku

V.R.

Ostavite komentar