28. Jula 2022.

Ruska ambasada: Šmitova odluka donesena pod spoljnim pritiskom

Big Portal

Već sada u uslovima konačne propasti, te ionako dovoljno kompromitovanog ugleda može se pretpostaviti gdje će voditi BiH “dobre namjere” gospodina Šmita, navodi se u odgovoru ruske Ambasade Srni na molbu da daju svoje mišljenje o nametanju ove odluke.

“Uvijek smo polazili od toga da korištenje vanrednih ovlaštenja jeste štetno i kontarproduktivno. I to je još ozbiljnije kad se radi o izmjenama u zakonodavstvu – nijedan visoki predstavnik nema pravo da nametne takve promjene u smislu samih `bonskih ovlaštenja`”, istakli su iz ruske Ambasade.

U odgovoru se napominje da je ruska Amabasada više puta istakla da ne smatra Šmita legitimnim visokim predstavnikom, te da sa logičkog i političkog stanovišta njegove aktivnosti za nju nisu legitimne.

Principijelan stav ruskog diplomatskog predstavništva jeste da bi bilo koje promjene u BiH trebalo da budu rezultat strpljivog dijaloga strana u BiH na osnovu uzajamnog poštovanja, bez radikalne retorike, kao i bez bilo kakvog spoljnog uticaja.

Iz ruske Ambasade naglasili su da, ako političari ne uspiju da se dogovore, onda se mora živjeti u uslovima odsustva neophodnih odluka, trpeći sve posljedice koje će proizilaziti iz toga.

“U stvari, radi se o istinskom suverenitetu država u uslovima pokušaja Zapada da očuva svoju dominaciju. Prema našem mišljenju, istinski suveren izbor za BiH mogao bi da bude konsolidovan dogovor i zahtjev za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika. Moguće je da takav pristup postane temelj i za postizanje saglasnosti o svim aktuelnim pitanjima funkcionisanja BiH”, poručili su iz ruske Ambasade.

Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, nametnuo je juče odluku o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje se odnose na, kako je rekao, paket transparentnosti izbora, dok je za politički dio ostavio još vremena domaćim političarima. 

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare