Ruska ambasada: Šmitova odluka donesena pod spoljnim pritiskom - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ruska ambasada: Šmitova odluka donesena pod spoljnim pritiskom

Očigledno je da je odluka Kristijana Šmita o nametanju tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH donesena pod spoljnim pritiskom, koliko god da dobre namjere Šmit nudi kao obrazloženje, stav je Ambasade Rusije u BiH.

Već sada u uslovima konačne propasti, te ionako dovoljno kompromitovanog ugleda može se pretpostaviti gdje će voditi BiH “dobre namjere” gospodina Šmita, navodi se u odgovoru ruske Ambasade Srni na molbu da daju svoje mišljenje o nametanju ove odluke.

“Uvijek smo polazili od toga da korištenje vanrednih ovlaštenja jeste štetno i kontarproduktivno. I to je još ozbiljnije kad se radi o izmjenama u zakonodavstvu – nijedan visoki predstavnik nema pravo da nametne takve promjene u smislu samih `bonskih ovlaštenja`”, istakli su iz ruske Ambasade.

U odgovoru se napominje da je ruska Amabasada više puta istakla da ne smatra Šmita legitimnim visokim predstavnikom, te da sa logičkog i političkog stanovišta njegove aktivnosti za nju nisu legitimne.

Principijelan stav ruskog diplomatskog predstavništva jeste da bi bilo koje promjene u BiH trebalo da budu rezultat strpljivog dijaloga strana u BiH na osnovu uzajamnog poštovanja, bez radikalne retorike, kao i bez bilo kakvog spoljnog uticaja.

Iz ruske Ambasade naglasili su da, ako političari ne uspiju da se dogovore, onda se mora živjeti u uslovima odsustva neophodnih odluka, trpeći sve posljedice koje će proizilaziti iz toga.

“U stvari, radi se o istinskom suverenitetu država u uslovima pokušaja Zapada da očuva svoju dominaciju. Prema našem mišljenju, istinski suveren izbor za BiH mogao bi da bude konsolidovan dogovor i zahtjev za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika. Moguće je da takav pristup postane temelj i za postizanje saglasnosti o svim aktuelnim pitanjima funkcionisanja BiH”, poručili su iz ruske Ambasade.

Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, nametnuo je juče odluku o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje se odnose na, kako je rekao, paket transparentnosti izbora, dok je za politički dio ostavio još vremena domaćim političarima. 

Nezavisne.

Danas objavljeno

Na benzinskoj pumpi snimljen pokušaj krađe vozila

M.

U selu u sjevernom dijelu Zakintosa naređena evakuacija

M.

Kit iz Sene nije preživio

M.

Ostavite komentar