9. Decembra 2022.

Ruska ambasada: Komunike PIC-a jednostran, Rusija zadržava pravo da sama djeluje

Big Portal

“Čini se da su naši zapadni kolege upali u situaciju iz ‘Kvake 22’. S jedne strane neosnovano trube o poštovanju suvereniteta BiH, s druge strane, ne mogu da se odreknu instrumenta vanjskog protektorata – Ureda visokog predstavnika, koji im je potreban za postizanje očigledno nedejtonskog cilja, a to su evroatlantske integracije BiH”, naglasili su oni.

Dodali su da konstatuju “manipulativno ponašanje takozvanih partnera”, koji sa, kako je naglašeno, nepokolebljivim bezobrazlukom ignorišu članstvo Rusije u PIC-u, te da se nisu ni potrudili da stave fusnotu o neslaganju sa tekstom komunikea.

“Potvrđujemo naš principijelni stav o nelegitimnosti takozvanog visokog predstavnika. Njegovi nespretni postupci, ekscentrično ponašanje, javne eskapade ismijavaju se čak i u zapadnim medijima. Sve je to dovelo do neviđenog pada njegovog autoriteta u BiH, što samo potvrđuje ispravnost našeg stava u pogledu ništavosti njegovog mandata bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a”, kažu oni, i naglašavaju da sudbinu BiH trebaju određivati njeni građani, i to samostalno i bez vanjskog starateljstva.

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare