Ruska ambasada: Komunike PIC-a jednostran, Rusija zadržava pravo da sama djeluje - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ruska ambasada: Komunike PIC-a jednostran, Rusija zadržava pravo da sama djeluje

Komunike odražava mišljenje samo određenog dijela međunarodne zajednice, a Rusija zadržava pravo da djeluje na osnovu uloge Rusije kao jednog od svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopšteno je iz Ambasade Ruske Federacije povodom današnje sjednice Savjeta za provođenje mira.

“Čini se da su naši zapadni kolege upali u situaciju iz ‘Kvake 22’. S jedne strane neosnovano trube o poštovanju suvereniteta BiH, s druge strane, ne mogu da se odreknu instrumenta vanjskog protektorata – Ureda visokog predstavnika, koji im je potreban za postizanje očigledno nedejtonskog cilja, a to su evroatlantske integracije BiH”, naglasili su oni.

Dodali su da konstatuju “manipulativno ponašanje takozvanih partnera”, koji sa, kako je naglašeno, nepokolebljivim bezobrazlukom ignorišu članstvo Rusije u PIC-u, te da se nisu ni potrudili da stave fusnotu o neslaganju sa tekstom komunikea.

“Potvrđujemo naš principijelni stav o nelegitimnosti takozvanog visokog predstavnika. Njegovi nespretni postupci, ekscentrično ponašanje, javne eskapade ismijavaju se čak i u zapadnim medijima. Sve je to dovelo do neviđenog pada njegovog autoriteta u BiH, što samo potvrđuje ispravnost našeg stava u pogledu ništavosti njegovog mandata bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a”, kažu oni, i naglašavaju da sudbinu BiH trebaju određivati njeni građani, i to samostalno i bez vanjskog starateljstva.

Nezavisne.

Danas objavljeno

U zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju poginulo više od 12.000 ljudi

M.

Nebenzja: Pobrinućemo se da Ukrajina nikada više ne bude izvor pretnji

Vanja A

Ruska ambasada u Britaniji: Ako London isporuči lovce Kijevu slijede vojno-političke posljedice za sve

Vanja A

Ostavite komentar