Ruska ambasada: Kominike PIC na rubu miješanja u unutrašnja pitanja BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ruska ambasada: Kominike PIC na rubu miješanja u unutrašnja pitanja BiH

Ambasada Rusije u BiH nije podržala kominike Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIC) jer smatra da je niz poruka dijela međunarodne zajednice u tom dokumentu na rubu miješanja u unutrašnja pitanja suverene zemlje i da to više liči na politički alat za promovisanje agende koja nema nikakve veze s primjenom mirovnog sporazuma.

“Ovaj oblik komunikacije s institucijama suverene zemlje je upitan sa stanovišta opšteprihvaćenih normi međunarodnog prava”, saopšteno je iz ruske Ambasade u BiH.

U saopštenju se ističe da Rusija, kao garant Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, dosljedno zagovara suverenitet i teritorijalni integritet BiH, nepovredivost temeljnih dejtonskih principa ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlaštenjima.

“Nažalost, naši partneri su izbjegli da jasno izraze punu podršku ovim principima”, dodaju iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Iz Ambasade Rusije u BiH napominju da je zadatak međunarodne zajednice podsticanje dijaloga u duhu međusobnog poštovanja i razumijevanja među narodima BiH po svim važnim za njih pitanjima, podrška i podsticaj pozitivnih procesa, a ne pokušaji da svojom agendom zamijene sasvim efikasne dejtonske mehanizme za funkcionisanje BiH, koji već četvrt vijeka osiguravaju krhku etničku ravnotežu u zemlji.

“Smatramo da je ključno nezavisno rješenje lokalnih strana svih problema s kojima se suočava BiH na osnovu kompromisa i konsenzusa, pozivamo da se skoncentrišemo na ujedinjavajućoj agendi, te da radimo na uspostavljanju istinskog nacionalnog pomirenja, snažno odbacujemo strano miješanje u unutrašnje stvari BiH”, navode iz Ambasade Rusije U BiH.

Iz Ambasade dodaju da prepoznaju značaj reformi, uključujući i onu u pravosuđu.

“Međutim, polazimo od toga da je nezavisnost pravosudnih institucija BiH od spoljnih i unutrašnjih uticaja temeljni pravni postulat. Uvjereni smo da ovo treba biti isključivo unutrašnji proces. Kategorički je neprihvatljiv svaki pokušaj vršenja političkog pritiska na institute pravosuđa u BiH. Njima je neophodno garantovati mogućnost nezavisne i nepristrane djelatnosti”, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da Rusija ne dijeli pristupe svojih partnera u vezi s problema ekonomskih migranata koji prolaze kroz BiH “balkanskom rutom” do zapadnoevropskih zemalja.

“Priznajemo važnost napora EU da pruži materijalnu pomoć BiH po ovom pitanju, ali smatramo da ova podrška ne bi trebalo da bude usmjerena na njihovo zadržavanje u BiH, već na pronalaženje dugoročnog i sveobuhvatnog rješenja ovog ozbiljnog problema, koji već ima tragične posljedice po BiH”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ambasade Rusije u BiH naglašavaju da je 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma prekretnica za procjenu uloge međunarodne zajednice u suverenoj, savremenoj BiH.

“Prinuđeni smo sa žaljenjem konstatatovati da je uloga međunarodne zajednice u unutrašnjem životu BiH na rubu miješanja i ponekad čak prelazi tu granicu. Polazimo od potrebe da se što prije ukine spoljni protektorat nespojiv sa suverenitetom BiH, koji predstavlja Kancelarija visokog predstavnika i koji ne samo ne doprinosi procesima stabilizacije u zemlji, već često postaje i izvor lokalnih problema”, ističu iz Ambasade Rusije u BiH.

Danas objavljeno

Uragan Jan sve jači dok se približava Kubi

Vanja A

Erdogan: Želimo da organizujemo susret Putina i Zelenskog

Vanja A

Orban: Ako nam EU uskrati sredstva, uzećemo ih od drugog izvora

Vanja A

Ostavite komentar