Rusija vraća 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja u Srbiju - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Rusija vraća 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja u Srbiju

Među sporazumima koji će danas potpisati srpski i ruski zvaničnici u Palati Srbija je i sporazum o primopredaji 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja, koja se nalazi u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu, i sedam slika ruskog umjetnika Nikolaja Reriha s kraja 19. i početka 20. vijeka koje čuva Narodni muzej u…

Među sporazumima koji će danas potpisati srpski i ruski zvaničnici u Palati Srbija je i sporazum o primopredaji 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja, koja se nalazi u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu, i sedam slika ruskog umjetnika Nikolaja Reriha s kraja 19. i početka 20. vijeka koje čuva Narodni muzej u Beogradu.

Kako Tanjug saznaje, ova primopredaja bi trebalo da se dogodi do kraja godine u Moskvi.

Povratak 166 stranice Miroslavljevog jevanđelja, jedine nedostajuće stranice najstarijeg sačuvanog srpskog rukopisa na ćirilici, uz istovremeno vraćanje djela renesansnog ruskog umjetnika, dogovorili su srpski i ruski predsjednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin tokom Putinove posjete Beogradu prošle godine.

U međuvremenu trebalo je obaviti brojne procedure, jer kako je Tanjugu ranije rečeno u Nacionalnoj biblioteci u Sank Peteburgu, u Rusiji postoji zakon o zabrani povratka umjetničkih djela koja se nalaze na teritoriji te zemlje.

Danas objavljeno

Prvi hotel u svemiru trebao bi biti otvoren 2027. godine

V.R.

Traže 600 miliona $ odštete: D&G podnio tužbu protiv dva američka modna blogera

V.R.

Ćerka Rudija Džulijanija: Trojke su me učinile boljom osobom

V.R.

1 Komentar

Rusija vraća 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja u Srbiju | B1info 20 Oktobra, 2019 at 9:28 am

[…] post Rusija vraća 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja u Srbiju appeared first on […]

Odgovori

Ostavite komentar