Rusija uvodi "ratno stanje"? Sazvana vanredna sjednica - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Rusija uvodi “ratno stanje”? Sazvana vanredna sjednica

Savjet Ruske Federacije u petak bi trebalo da održi vanrednu sednicu.

Kako piše Gardijan, to je izazvalo niz spekulacija u Moskvi da c´e tzv. ratno stanje koje državnim organima daje ogromna ovlašc´enja i značajno ograničava slobodu kretanja i govora građana.

Ratno stanje u Rusiji je poslednji put uvedeno u nekoliko navrata tokom Drugog svetskog rata.

Gardijan je citirao uticajnu rusku političku analitičarku Tatjanu Stanovu koja je u sredu uveče na svom Tviter nalogu rekla da bi uvođenje vanrednog stanja bilo “logično”.

“Uvođenje vanrednog stanja omoguc´ic´e nadležnima da uvedu vojnu cenzuru kao i vec´u tajnost svih aktivnosti države i lokalne vlasti”, napisala je Stanova.

Ako Kremlj zaista povuče ovaj potez, doc´i c´e do automatskog produženja mandata svim izabranim institucijama i zvaničnicima.

Poslednji put kada je Savet Ruske Federacije sazvan, dao je odobrenje predsedniku Vladimiru Putinu da angažuje oružane snage u inostranstvu, dva dana pre početka invazije na Ukrajinu, koja je počela 24. februara.

Zvanično, na dnevnom redu vanredne sednice sazvane za petak je usvajanje paketa antikriznih mera kao odgovor na sankcije Zapada.

Gardijan podsec´a da je do sada širom Rusije privedeno više od 6.500 građana zbog učešc´a u antiratnim demonstracijama. Državni organi se poslednjih dana sukobljavaju i sa ostacima ostatka nezavisnih ili opozicionih medija. U utorak je javno tužilaštvo naložilo medijskom regulatoru da blokira emitovanje liberalne moskovske radio stanice Eho Moskve i opozicionog TV kanala Dožd.

Duma je sazvana u petak kako bi se raspravljalo o predlogu novog zakona kojim bi se kaznilo “širenje dezinformacija o oružanim snagama Ruske Federacije u vojnim sukobima”. Prekršiocima bi pretila kazna do 15 godina zatvora.

Danas objavljeno

Bijeljina: Požar u pogonu fabrike “Sava”

Vanja A

Vučić: Za sada ne postoji mogućnost da uvedemo sankcije Rusiji

M.

Nevrijeme i jak grad pogodili dijelove Hrvatske

M.

Ostavite komentar