Rusija upozorila: "Provokativan korak" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Rusija upozorila: “Provokativan korak”

Rusija se nada da SAD neće isporučiti Ukrajini raketne sisteme dugog dometa, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

“Ove informacije treba pažljivo proveriti. U ovom trenutku svoj stav baziramo na izjavi portparola Pentagona Džona Kirbija da nije doneta konačna odluka o ovom pitanju. Nadamo se da će prevladati zdrav razum”, poručio je Antonov u petak preko Telegram kanala ruske ambasade, ocenivši da bi to bio “provokativan korak”, prenosi TAS S.

Rusije je više puta upozoravala SAD preko diplomatskih kanala da je “nezapamćena poplava oružja u Ukrajini značajno povećala rizike od eskalacije sukoba”.

“Amerikanci su veoma svesni da njihove akcije odlažu izglede da se postigne mir. SAD se sve više uvlače u krizu u Ukrajini što može da ima nepredvidive posledice po globalnu bezbednost”, rekao je ambasador Antonov.

SAD: “Svesni smo”
Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je da je svesno zahteva Ukrajine za višestrukim raketnim sistemima, ali da odluke još nisu donete.

“Naš cilj od samog početka je bio da pokušamo da im pomognemo u borbi u kojoj su danas”, rekao je odlazeći portparol Pentagona DŽon Kirbi novinarima na brifingu, preneo je CNN.

Kirbi je istakao da neće ići toliko daleko da kaže da je prekasno da se Ukrajincima obezbedi bilo kakav sistem ili sposobnost koja bi im mogla zatrebati jer su veoma aktivni u borbi i potisnuli su Ruse u blizini Harkova.

Međutim, on je naveo da Ministarstvo odbrane sve vreme motri kada je u pitanju ruska invazija na Ukrajinu.

“Uvek smo svesni kao što smo bili od početka… svesni ovog osećaja hitnosti, svesni da vreme nije naš prijatelj”, rekao je Kirbi, “zbog čega smo nastavili da bukvalno pomeramo opremu svaki dan tokom poslednjih 90 i više dana ovog rata”.

CNN je juče izvestio da se administracija predsednika SAD DŽozefa Bajdena sprema da pošalje MLRS sisteme kao deo većeg paketa vojne i bezbednosne pomoći Ukrajini, koji bi mogao biti objavljen već sledeće nedelje.

Danas objavljeno

Superheroj Nikola Jokić: 264.000.000 dolara

Zeljka

Milanović upozorio na opasnost od destabilizacije BiH

Vanja A

Samit NATO-a u Madridu – dogovorena transformacija i jačanje saveza

Vanja A

Ostavite komentar