Rusija se vraća u pregovore o Kosovu i Metohiji? "Sastanak će biti u Parizu" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Rusija se vraća u pregovore o Kosovu i Metohiji? “Sastanak će biti u Parizu”

Delegacije Beograda i Prištine predvođene Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem sastaće se tokom septembra u Parizu, piše “Albanijan post”.

Sastanku će, kako navodi taj list prisustvovati francuski predsednik Emanuel Makron i predstavnik SAD i Rusije.

Ovo bi trebao da bude drugi susret Kurtija i Vučića, posle berlinskih razgovora, a očekuje se da glavne teme budu formiranje Zajednice srpskih opština i otkrivanje masovnih grobnica, prenosi Reporteri.

Cilj sastanka delegacija koje će predvoditi Vučić i Kurti biće pokušaj relaksacije odnosa Beograda i Prištine, jer je neizvesno kada će se nastaviti Briselski dijalog.

Očekuje se da glavna tema septembarskog sastanka u Parizu bude formiranje ZSO sa izvršnim ovlašćenjima, na ćemu Srbija insistira, dok novi premijer lažne albanske države po tom pitanju ima isključiv stav da se na tzv. Kosovu u skladu sa Ustavom, ne može formirati “jednoetničko uduženje”. Istovremeno Beograd insistira na formiranju ZSO u skladu sa prethodno postignutim sporazumom u Briselu.

Pored ZSO očekuje se da na sastanku bude reči i o masovnim grobnicama Albanaca na teritoriji Srbije, na čijem otkrivanju insistira Priština.

Iz izvora bliskih administraciji EU navodi se da je moguć susret Vučića i Kurtija u Briselu, pre sastanka dve delegacije u Parizu. Takvu mogućnost najavio je i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak tokom nedavne posete Prištini i Beogradu.

Ukoliko dođe do razgovora srpskog predsednika i kosovskog premijera na jesen u Parizu, biće to to njihov drugi zvanični susret, posle Berlina, kada je Aljbin Kurti prekršio pravilo da detalje ne iznosi u javnost, pošto je prištinska delegacija javno objavila njegovo obraćanje.

Interesantna je i informacija da će se pored predstavnika SAD, pojaviti i predstavnik Moskve, pa se sa pravom može postaviti pitanje da li se Rusija vraća u pregovore o Kosovu i da li je ovaj problem vraćen sa evropskog na svetski nivo.

“Rusi su dugo bili van tokova i sasvim je moguće da će tražiti povratak svojih pozicija na Balkanu. Prepuštanjem pregovora o statusu Kosova Amerikancima i EU, Rusi praktično gube uticaj na Balkanu koji je za njih strateški veoma značajan. Zapad već dugi niz godina, pa čak i decenija, pokušava da izbaci i potisne ruski uticaj na Balkanu”, kaže izvor iz diplomatskih krugova.

Kako navodi, bivša vlast počinila je kardinalnu grešku prebacujući pregovore o Kosovu iz UN pod okrilje EU.

  • Bivša vlast je to verovatno uradila po nalgu Zapada. Međutim, mi sada vidimo da je EU nemoćna da reši bilo šta na Kosovu. Za Srbiju bi bilo dobro da se pregovori vrate na globalni nivo, gde će pored SAD i EU tradicionalnio naklonjenim Albancima i naša država imati jakog igrača iza leđa, poput Kine i Rusije. U ovom slučaju, dolazak predstavnika Moskve je dobra vest za nas – navodi naš izvor.

B92

Danas objavljeno

Najmanje 20 Palestinaca stradalo u pojasu Gaze

M.

Devet vođa istočnoevropskih zemalja se sastalo i uprlo prstom u Rusiju

M.

Odobrena hitna upotreba Fajzerove vakcine kod dece od 12 do 15 godina

M.

Ostavite komentar