28. Aprila 2022.

Rusija saziva sastanak Savjeta bezbjednosti UN: Planira se nešto veliko

Big Portal

“Ako želite da znate istinu o stvarnom stanju na terenu, dobrodošli ste na naš sastanak po “Arria-formuli” 6. maja”, izjavio je Leonidičenko, prenosi TASS.

On je najavio da će se na tom sastanku obratiti “nezavisni govornici sa prve linije fronta”, koji će, kako je naveo, “saopštiti činjenice, a ne lažne informacije”.

Ruski diplomata je ovo izjavio na sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija po „Arria formuli”, koji su sazvale Francuska i Meksiko, navodi TASS.

Ovo je prvi put da će se ključni igrači koji traže odgovornost za ratne zločine tokom vojne operacije u Ukrajini okupiti na neformalnom sastanku Saveta bezbednosti UN kako bi podstakli istrage o zloupotrebama za koje mnoge zapadne zemlje krive Rusiju.

Više o ratu u Ukrajini iz minuta u minut pratite ovde.

Leonidičenko je rekao da Rusija prikuplja izjave svedoka i dokaze širom Ukrajine, uključujući i opkoljeni grad Marijupolj. On je rekao da Rusija planira da održi neformalni sastanak Saveta 6. maja kako bi predstavio ono što je tvrdio da će biti “činjenice, a ne lažne informacije”.

Ostali članovi saveta – Meksiko, Gabon, Gana, Brazil, Indija, Kenija i Ujedinjeni Arapski Emirati – nisu pokušavali da okrive nijednu stranu. Oni su rekli da istraga treba da utvrdi činjenice.

Kina, koja je bliska Rusiji, rekla je da treba utvrditi i potvrditi uzrok smrti civila.

“Sve optužbe treba da budu zasnovane na činjenicama pre nego što bude formirana jasna celovita slika”, rekao je kineski diplomata.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare