Rusija samouvjerena: "Ništa nas neće zaustaviti, završićemo Sjeverni tok 2" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Rusija samouvjerena: “Ništa nas neće zaustaviti, završićemo Sjeverni tok 2”

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da će izgradnja gasovoda “Severni tok 2” biti završena uprkos pretnji sankcijama SAD.

Govoreći pred Savetom Ruske Federacije, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov prokomentarisao je nedavno uvedene američke sankcije protiv “Severnog toka 2” i “Turskog toka” rekavši da nijedna zemlja ne bi trebalo da sumnja u nepouzdanost SAD.

“Ovo je slučaj kada neka država kazni svoje najbliže saveznike, zbog rešavanja svojih ekonomskih problema. Mislim da nijedna država na svetu ne može sumnjati da ako SAD nešto obećaju, ona može u svakom trenutku odustati”, rekao je Lavrov.

Podsećamo, američki predsednik Donald Trump potpisao je 20. decembra Zakon o odobrenju nacionalne odbrane za 738 milijardi dolara, kojim su predviđene sankcije protiv gasovoda “Severni tok 2” i “Turski tok”.

Švajcarska kompanija Olzis je obustavila rad na postavljanju gasovoda “Severni tok 2”, a zvanični Berlin odbacio je sankcije kao kršenje evropskog suvereniteta.

Lavrov uverava da će projekat gasovoda “Severni tok 2” biti završen baš kao i “Turski tok”, dodajući da će “Turski tok” biti u funkciji za za dve-tri nedelje.

Kroz gasovod “Severni tok 2” prolaziće skoro 2 milijarde kubnih metara gasa iz Rusije u Nemačku. Za razliku od njega, kroz “Turski tok” godišnje će prolaziti 1,1 miljiardu kubnih metara gasa iz Rusije u Tursku i dalje do južne i jugoistočne Evrope.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Mir sa Rusima? Zelenski: Ništa dok…

M.

“Moramo da kažemo onako kako jeste – to je samoubistvo”

M.

Snažno nevrijeme u Sloveniji

M.

Ostavite komentar