22. Marta 2022.

Rusija rekla Njet Fejsbuku i Instagramu

Big Portal

Zapad osuđuje, ukida Mekdonaldse, Netflikse, i druge zapadne sadržaje za koje smatraju da su Rusima preko potrebni, ali izgleda da ni Rusija ne ostaje dužna, pa je tako rekla jedno “njet” i Instagramu i Facebook-u.

Dakle, ruska vlada je donela uredbu kojom je korišćenje društvenih mreža Facebook i Instagram od juče zvanično zabranjeno svim građanima ove zemlje. Da stvar bude zanmiljivija, WhatsApp, aplikacija za komunikaciju koja je takođe u vlasništvu Facebook-a, oprostite, Meta-e, i dalje je dostupna građanima Rusije, makar za sad.

Prema zvaničnim navodima koji bi obrazložili ovakvu odluku ruske vlade, okružni sud u Moskvi izdao je saopštenje koje objašnjava kako su “Aktivnosti na društvenim mrežama Instagram i Facebook ekstremističkog karaktera i kako je njihova upotreba unutar Rusije zabranjena”.

U zvaničnom saopštenju dalje se navodi da su “Ove društvene mreže zabranile pristup ruskim novinskim agencijama Zvezda, RIA Novosti, Sputnik, Russia Today, Lenta.ru, i Gazeta.ru”.

Objektivno, Rusija trenutno trpi sankcije ne samo ekonomske, već i informacione prirode i ruskim medijima je znatno smanjena sposobnost da svojim informacijama dopru do “zapadnog dela” zemljine kugle.

Sa jedne strane, ovo može biti odgovor ruske vlade na sve veću medijsku manipulaciju, ali može biti i pokušaj da odstranjivanjem velikog broja korisnika sa ovih društvenih mreža promeni trenutne restrikcije koje se tiči slobodnog prezentovanja informacija obe strane koje su, direktno ili indirektno, uključene u trenutni sukob, navodi Mashable.

Na žalost, kako to obično biva, na kraju ispaštaju obični ljudi, ili u ovom slučaju, korisnici ovih društvenih mreža. Da li su Facebook i Instagram doneli išta dobro civilizaciji nije na nama da kažemo, ali da je veliki broj ljudi u Rusiji navikao da ih koristi na dnevnom nivou je činjenica. Dakle, gvozdena zavesa 2.0.

Ostaje pitanje da li će ovakav razvoj situacije značanije uticati na sam ruski narod, imajući u vidu da je najpopularniji sajt u Rusiji upravo ruska društvena mreža VKontakte koja trenutno broji više od 600 miliona naloga. Da li može Rus bez Facebook-a i Instagram-a kao što može bez Mekdonaldsa?

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare