Rusija: Radijacija narasla između 4 do 16 puta nakon raketne nesreće - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Rusija: Radijacija narasla između 4 do 16 puta nakon raketne nesreće

Nivo radijacije u ruskom gradu Severodvinsku 8. avgusta povećao se između 4 i 16 puta, nakon nesreće koja je uključivala testiranje rakete s morske platforme

Ministarstvo odbrane je prvo objavilo kako je pozadinsko zračenje ostalo na normalnom nivou nakon nesreće u četvrtak, ali gradske vlasti Severodvinska u severnoj Rusiji otkrile su kako je zabeležen kratak rast nivoa radijacije.

Grinpis tvrdi kako je nivo zračenja narastao 20 puta, dok je ruska meteorološka agencija Rosgidromet u utorak objavila kako je narastao između 4 i 16 puta.
Rusija je tek u subotu priznala da je eksplozija u bazi za lansiranje projektila bila nuklearnog karaktera i da je pritom poginulo najmanje petoro ljudi, javio je AFP.

U saopštenju je ruska nuklearna agencija Rosatom objavila da je u toj eksploziji smrtno stradalo petoro članova njihovog osoblja i da su tri osobe zadobile opekotine.

Rosatom je precizirao da je njegovo osoblje davalo tehničku podršku “za izotopski izvor energije” motora projektila, dok vojska nije spominjala nuklearno gorivo u toj nesreći.

Stanovnici Severodvinska su napravili zalihe joda, koji se koristi za smanjenje učinaka izloženosti zračenju.

Najteža nuklearna nesreća u istoriji dogodila se 1986. godine u bivšem Sovjetskom savezu u ukrajinskoj centrali Černobilj.

Tada su vlasti bile optužene da su nekoliko nedelja pokušavale da prikriju razmere katastrofe.

Danas objavljeno

Saobraćajna nezgoda u Zvorniku

M.

Saobraćajna nezgoda u Tuzli

M.

Delegacija Vlade Srbije stigla u RS, počela zajednička sjednica

M.

Ostavite komentar