Rusija prvi put u istoriji podnijela međudržavnu žalbu Evropskom sudu za ljudska prava - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Rusija prvi put u istoriji podnijela međudržavnu žalbu Evropskom sudu za ljudska prava

Rusija je podnijela prvu međudržavnu žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u kojoj optužuje Ukrajinu za kršenje Konvencije Savjeta Evrope o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Kako se navodi u materijalima objavljenim na sajtu resora, u pitanju je prva međudržavna žalba u istoriji Rusije koju su ruske vlasti podnijele Evropskom sudu za ljudska prava.

  • U okviru ovlašćenja prenijetih iz Ministarstva pravde Rusije u julu 2021. godine za osiguranje zastupanja i zaštite ruskih interesa, Generalno tužilaštvo Rusije je 20. jula 2021. godine u ime Ruske Federacije na osnovu člana 33 Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda iz 4. novembra 1950. podnijelo žalbu “Rusija protiv Ukrajine” Evropskom sudu za ljudska prava – navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Precizirano je da se žalba odnosi na događaje koji su uslijedili nakon “nasilne smjene vlasti u Ukrajini u februaru 2014. godine”.

  • Žalba se odnosi na glavne grupe kršenja – odgovornost ukrajinskih vlasti za smrt civilnog stanovništva, nezakonito lišavanje slobode i represiju nad ljudima, uključujući i onu koja se dogodila na Trgu nezavisnosti u Kijevu (Majdanu) i u Domu sindikata u Odesi 2014. godine, kao i u Donbasu tokom takozvane “antiterorističke operacije” – pojašnjeno je u dokumentu.

Danas objavljeno

Zamalo tuča u NSRS

M.

Srpska lista: “Pružamo punu podršku predsjedniku Aleksandru Vučiću”

M.

30.000 vojnika u pripravnosti

Vanja A

Ostavite komentar