Rusija protiv svemirske trke u naoružanju - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Rusija protiv svemirske trke u naoružanju

Planovi SAD u vezi sa militarizacijom svemira mogu da naruše saradnju sa Rusijom, izjavio je zamenik generalnog direktora ruske državne svemirske agencije “Roskosmos” Sergej Saveljev.

“Jasno je da u takvim pitanjima polazimo od principa uzajamnosti i jednakosti. Militarizacija svemira sa naknadnom pojavom dominantnih uloga naših američkih partnera može da naruši već krhku strukturu odnosa dveju zemalja na ovom prostoru”, izjavio je Saveljev.

Prema njegovim rečima, ruska strana je spremna da poveća sveobuhvatno partnerstvo Moskve i Vašingtona u najširem spektru pitanja u oblasti osvajanja svemirskog prostora.

“Roskosmos” protiv trke u naoružanju u svemiru

“Mi se neprekidno zalažemo za sve moguće i dostupne pregovaračke platforme. Zalažemo se za usvajanje rezolucije o sprečavanju trke u naoružanju u svemirskom prostoru”, rekao je on.

Saveljev je dodao da se “Roskosmos” sa izuzetnom opreznošću odnosi prema izjavama da “Rusija namerava da razmesti oružje u svemiru usmereno protiv SAD”.

Ranije je Ministarstvo odbrane SAD završilo izradu “Strategije odbrane u svemiru”, koja je bila pripremljena kao odgovor na navodnu “značajnu pretnju” Rusije i Kine.

Ambasador Rusije u Americi Anatolij Antonov izjavio je krajem maja da Amerika s ciljem pokušava da od kosmosa napravi platformu za mogući sukob s Rusijom, prenosi Sputnjik.

On je dodao da Moskva za sada bez uspeha pokušava da ubedi Vašington u saradnju s ciljem da se spreči trka u naoružanju u kosmosu, kao i da Rusiju ozbiljno brinu planovi SAD i zato na svim mogućim mestima insistira na usvajanju pomenute rezolucije.

B92

Danas objavljeno

Robot koji je htio da uništi čovječanstvo dobija “porodicu”: Stižu novi modeli

D

Brojevi telefona prodaju se za 20 dolara

D

Kina gradi 30 povezanih 5G fabrika do 2023.

D

Ostavite komentar