Rusija proizvodi dodatne Soyuz rakete za pomoć NASA misijama - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Rusija proizvodi dodatne Soyuz rakete za pomoć NASA misijama

Dok Sjedinjene Američke Države žele da u budućnosti što manje zavise od ruskih raketa, Rusija očekuje da bar još neko vrijeme učestvuje u svemirskim programima agencije NASA.

Direktor kompanije Roscosmos – Dmitry Rogozin – nedavno je naručio izgradnju još dve Soyuz MS letelice, od kojih bi jedna trebalo da posluži za transport američkih kosmonauta do Internacionalne svemirske stanice. Odluka o novim raketama je usledila nakon pisma direktora NASA-e Jima Bridenstinea u kojem je obavestio o odlaganju programa komercijalnih kosmičkih letova, upravo zbog nedostatka letelica.

Američkim astronautima bi tokom 2020. i 2021. godine moglo da ustreba više sedišta za put u svemir, a pored njih bi na isti put mogli da krenu i obični putnici, pa je druga Soyuz letelica namenjena upravo njima i komercijalnim letovima u kosmos koji su planirani već za 2021. godinu.

Za izgradnju dve nove rakete biće potrebno oko dve godine, pa Rusija koristi priliku da Sjedinjene Američke Države kritikuje zbog toga što nisu ranije zatražile pomoć. Tako će letovi uz pomoć samo američkih letelica sačekati još neko vreme, iako se Space X nada da će Crew Dragon put kosmosa krenuti 2020, da bi za njim poleteo i CST-100 Starliner kompanije Boeing.

Izvor: Engadget

Danas objavljeno

Vivo S12, Vivo S12 Pro, iQoo Neo 5S, iQoo Neo 5 SE, ključne specifikacije se pojavile pred lansiranje

Vanja A

Slike Samsung Galaxy Tab S8 pokazuju okvire, Ultra ima i mali notch

Vanja A

YouTube Music će vam uskoro omogućiti da sačuvate svoj queue kao plejlistu

Vanja A

Ostavite komentar