Rusija proizvela sopstvenu vakcinu protiv dječije paralize - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Rusija proizvela sopstvenu vakcinu protiv dječije paralize

U Rusiji je proizvedena vakcina protiv poliomijelitisa (dječije paralize), koja se do sada kupovala u inostranstvu, rekla je šefica Službe za kontrolno-inspekcijske poslove u oblasti trgovine i zaštite prava Vakcina se trenutno nalazi u fazi testiranja. Veći dio kalendara vakcinacije u Rusiji popunjen je ruskim vakcinama. Skoro sve vakcine, koje…

U Rusiji je proizvedena vakcina protiv poliomijelitisa (dječije paralize), koja se do sada kupovala u inostranstvu, rekla je šefica Službe za kontrolno-inspekcijske poslove u oblasti trgovine i zaštite prava
Vakcina se trenutno nalazi u fazi testiranja.

  • Veći dio kalendara vakcinacije u Rusiji popunjen je ruskim vakcinama. Skoro sve vakcine, koje se nabavljaju za federalni novac u cilju obezbjeđivanja nacionalnog kalendara, ruske su proizvodnje, osim inaktivisane vakcine protiv poliomijelitisa – izjavila je Popova.

Istovremeno, ona je istakla da je polio vakcina već stvorena u Rusiji i da su klinička ispitivanja u toku.

  • Nadamo se da će se u bliskoj budućnosti vakcina naći na ruskom tržišta – ocijenila je Popova.

Prema njenim riječima, trenutno je pred ruskim naučnicima zadatak da naprave vakcine, koje istovremeno štite od nekoliko infekcija.

  • Imamo mnogo iskustva u pravljenju takvih vakcina. Imamo vakcinu protiv difterije, velikog kašlja i tetanusa, u Rusiji se odavno koristi i daje odličan rezultat – pojasnila je Popova.

Osim toga, vakcina protiv morbila, koja se sada koristi, stvara veoma dobar imunitet.

  • Rusija ima najnižu stopu obolijevanja od morbila na svijetu, iako je situacija epidemije izuzetno složena i nastavlja da se komplikuje – zaključila je šefica Rospotrebnadzora.

Ranije je predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio da bi isporuke osnovnih proizvoda, lijekova, mediicnske opreme i sistema Stambenih i komunalnih usluga (ŽKH) trebalo da budu zaštićeni od trgovniskih i sankcionih ograničenja.

SPUTNIK

Danas objavljeno

Zapadni Balkan: Najniže penzije u BiH i Srbiji

M.

Patrijarh Porfirije: Dolazak u Republiku Srpsku je veliki blagoslov

M.

Turska protjeruje deset ambasadora: Na “udaru” i izaslanici Amerike, Njemačke i Francuske

M.

Ostavite komentar