21. Oktobra 2022.

Rusija profitira; “Svijet je veći od Zapada”

Big Portal

To je izjavio potpredsednik ruske vlade Andrej Belousov.

Obraćajući se na međunarodnom izvoznom forumu u Moskvi “Proizvedeno u Rusiji 2022”, Belousov je rekao da Rusija ostvaruje dobit od izvoza svojih energetskih resursa uprkos diskontnim cenama zbog energetske krize.

“Snizili smo izvozne cene za ugalj od 50 do 60 odsto. Naše kompanije su prinuđene da prodaju ugalj po ceni otprilike upola nižoj od tržišne, ali i dalje ostvaruju profite“, kazao je on, prenosi agencija Anadolija.

Slična situacija je sa izvoznicima đubriva koji moraju da prodaju po diskontnim cenama, kao i sa izvoznicima nafte, koji su snizili cene za 20 do 30 procenata.

Evropska unija je u okviru petog paketa sankcija prema Moskvi, usvojenim u aprilu, zabranila kupovinu, uvoz ili isporuku uglja iz Rusije. Taj paket sankcija je stupio na snagu u avgustu nakon završetka prelaznog perioda.

Unija je, međutim, 21. septembra ažurirala svoju direktivu o ekonomskim sankcijama protiv Rusije, dozvoljavajući evropskim kompanijama da prevoze ugalj iz Rusije u druge zemlje, i odobrila im da pružaju usluga kao što su finansiranje i osiguranje, navodi Anadolija.

“Zemlja se razvija”
Rusija se razvija i nastaviće da se razvija, uprkos svim trenutnim poteškoćama, rekao je novinarima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

“Zemlja se razvija, uprkos teškim vremenima i razvijaće se u budućnosti”, naglasio je on, preneo je TASS.

Prema rečima Peskova, nekoliko zemalja je zainteresovano da zauzme prazna ruska tržišta.

On je kazao da se protiv Rusije koriste brojne sankcije od strane kolektivnog Zapada, a da su sa stanovišta međunarodnog prava, to nezakonite sankcije.

“Ali svet je veći od kolektivnog Zapada. I mnoge druge zemlje su zainteresovane da zauzmu prazan prostor za sopstveni biznis”, istakao je Peskov.

On je dodao da Rusija neće imati prazninu u trgovinskoj i ekonomskoj saradnji, već da će je druge zemlje popuniti.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare