5. Septembra 2022.

Rusija: Prodaja Lade naglo skočila

Big Portal

Lada, koja je deo kompanije AvtoVAZ, zabeležila je nagli skok prodaje u avgustu, i to u prilično nezgodnom trenutku za automobilsku industriju u Rusiji koja je u velikim problemima od početka sukoba u Ukrajini, piše Nova.

Ruski brend je prodao ukupno 18.087 putničkih automobila tokom prošlog meseca, što je skok od 75 odsto u odnosu na jul. I dok je prodaja manja za 7 procenata u odnosu na avgust prošle godine, to je najbolja mesečna prodaja Lade od trenutka kada je Rusija poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu tokom februara.

Maksim Sokolov, predsednik AvtoVAZ-a, istakao je da je prodaja dva modela Lade, Granta i Niva, već dostigla nivo pre ove krize, što je označio kao bitan korak ove kompanije ka oporavku.

Kompanija, koja zapošljava oko 42.000 ljudi, navela je da je program državnih subvencija koji pomaže kupovinu novih automobila pomogao u povećanju potražnje. Ruski automobilski sektor, koji umnogome zavisi od stranih delova i globalnih lanaca snabdevanja, praktično se zaustavio kada su Rusiji uvedene sankcije nakon invazije Ukrajine.

Primera radi, proizvodnja automobila u Rusiji je tokom maja pala za 97 procenata, jer su mnoge kompanije, kao što je AvtoVAZ, bile primorane da zatvore fabrike i radnicima ponude otpremnine kako bi napustili kompaniju. Ipak, treba napomenuti da su automobili koje Lada trenutno proizvodi zapravo rudimentarne verzije, bez brojne opreme kao što su ABS, ESP, vazdušni jastuci i električni prozori.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare