29. Juna 2022.

Rusija prijeti Norveškoj: Osveta

Big Portal

Zapretila je i nepreciziranim “merama odmazde” u slučaju da Oslo ne reši slučaj.

Svalbard, arhipelag između severne obale Norveške i Severnog pola, pripada Norveškoj, ali Rusija ima pravo da eksploatiše prirodne resurse prema sporazumu potpisanom 1920. godine, a neki delovi arhipelaga naseljeni su pretežno Rusima. Norveška, koja nije članica Evropske unije, ali primenjuje svoje sankcije protiv Rusije, rekla je da se sankcije neće odnositi na pomorski transport robe do Svalbarda.

Međutim, veliki deo tereta namenjenog ruskim naseljima prvo prolazi kroz kontrolni punkt u matičnoj Norveškoj, koja je zauzvrat zatvorena za robu sa liste sankcija.

Pozvali su norveškog diplomatu na razgovor

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je norveškog diplomatu na razgovore o restrikcijama, za koje se navodi da su poremetile snabdevanje kritičnim zalihama, uključujući hranu i medicinsku opremu. Moskva je nazvala situaciju “neprihvatljivom” i upozorila da će “neprijateljska” akcija protiv Rusije dovesti do “odmazde”. Norveško ministarstvo spoljnih poslova nije odmah bilo dostupno za komentar. Rusija se suočila sa sankcijama koje ograničavaju transport njene robe kroz Evropu od invazije na Ukrajinu u februaru. Litvanija je ove nedelje počela da uvodi sankcije na neke od robe koju Rusija prevozi železnicom u Kalinjingradsku oblast, rusku eksklavu u Baltičkom moru. Rusija, koja svoje operacije u Ukrajini naziva “specijalnom vojnom operacijom”, tvrdi da ograničenja znače “blokadu” i obećala je beskrajnu odmazdu.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare