18. Juna 2021.

Rusija: Povlačimo se; NATO: Žao nam je

Big Portal

“Rusija je obavestila sve članice-potpisnice sporazuma o odluci da se povuče iz Sporazuma o otvorenom nebu šest meseci nakon objave o izlasku. Samim tim, naš izlazak će se dogoditi 18. decembra”, navodi se u saopštenju ruskog MIP-a koje je prenela agencija Tas s.

Rusko ministarstvo je dodalo da su sve članice Sporazuma, kao i njihovi beloruski partneri informisani da izlaze iz grupe.

Nakon odluke Rusije i današnjeg saopštenja da će istupiti iz Sporazuma o otvorenom nebu, oglasio se NATO, u čijem saopštenju se navodi da Alijansa “duboko žali zbog odluke Rusije da se povuče iz sporazuma”.

“Žao nam je da čujemo da se Rusija povlači iz sporazuma, koji je pravno obavezujući instrument jer doprinosi transparentnosti, bezbednosti i stabilnosti, kao i zajedničkom poverenju u evro-atlantskoj oblasti. Rusija je dugi niz godina odbijala da ispuni svoje obaveze iz Sporazuma o otvorenom nebu, između ostalog, uvodeći zabrane nadletanja Kalinjingradske oblasti, kao i oblasti u blizini ruske granice sa Gruzijom”, poručili su iz sedišta NATO u Briselu.

Severnoatlanski savez kaže da su “mnogo puta zvali Rusiju da se pridržava sporazuma, preduzimajući određene korake kako bi se rešila pitanja pridržavanja sporazuma.”

Umesto toga, dodaje se, “Rusija nije uspela da učestvuje u sporazumu konstruktivno, nije preuzela korake ka vraćanju potpunom pridržavanju sporazuma.”

“Delimo zabrinutost Amerike i razloge na koje se pozvala prilikom odluke. Ostajemo posvećeni konvencionalnoj kontroli naoružanja kao ključnom elementu evroatlantske bezbednosti. Nastavićemo da težimo konstruktivnom odnosu sa Rusijom, kada ruske akcije to dozvole. Apelujemo na Rusiju da preostalih šest meseci razmisli o donetoj odluci i da se vrati potpunom pridržavanju Sporazuma o otvorenom nebu”, zaključuje NATO.

Sporazum o otvorenom nebu je na snazi od 2002. godine i ima 34 članice, a omogućava državama članicama da otvoreno prikupljaju informacije o vojnim snagama i aktivnostima drugih članica.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare