28. Septembra 2022.

Rusija potpisala sporazum sa talibanima

Big Portal

To je objavio ministar trgovine i industrije Hadži Norudin Azizi.

Azizi je rekao da njegovo ministarstvo radi na diverzifikaciji svojih trgovinskih partnera te da je Rusija talibanskoj vladi ponudila popust u odnosu na svetske cene roba, prenosi Index.

To je prvi veći međunarodni ekonomski dogovor talibana otkad su se pre godinu dana vratili na vlast, a on bi mogao da pomogne islamističkom pokretu da ublaži izolaciju koja ga je odvojila od svetskog bankarskog sistema.

Nijedna država formalno ne priznaje tu skupinu koja je vodila 20 godina dug rat protiv zapadnih sila i njihovih avganistanskih saveznika pre no što je osvojila Kabul nedugo nakon američkog povlačenja.

Dogovor će imati probni rok

Zapadne države upozoravaju talibane da pre priznanja moraju da promene svoj odnos prema ljudskim pravima, naročito ženama, te da moraju da dokazažu da su prekinuli veze s međunarodnim militantnim skupinama.

Talibane zvanično ne priznaje ni Rusija, ali je Moskva ugostila njihove čelnike uoči pada Kabula, a ruska ambasada jedna je od retkih preostalih u avganistanskoj prestonici. Azizi je Rojtersu rekao da dogovor uključuje nabavku oko milion tona benzina, milion tona dizela, 500.000 tona LNG gasa i milion tona pšenice godišnje.

Ruska državna agencija TASS u sredu je citirala posebnog ruskog izaslanika za Avganistan Zamira Kabulova koji je potvrdio “početne dogovore” oko goriva i hrane za Kabul. Azizi je rekao da će dogovor imati probni rok nakon kojeg se očekuje da će dve strane potpisati dugoročni dogovor.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare