Rusija poslala u svemir novi teleskop, da zamijeni izgubljeni - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Rusija poslala u svemir novi teleskop, da zamijeni izgubljeni

Raketa Proton-M uspešno je poletela tek iz trećeg pokušaja noseći teleskop Spektr-RG, saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Raketa Proton-M uspešno je poletela tek iz trećeg pokušaja noseći teleskop Spektr-RG, saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Raketa je prvobitno trebalo da poleti 21. juna, ali je poletanje odloženo zbog tehničkih problema. Potom je poletanje zakazano za petak, ali je na kraju obavljeno danas.

https://twitter.com/roscosmos/status/1150074218773716992

Teleskop za posmatranje svemira, razvijen u saradnji s Nemačkom, omogućava zamenu radioteleskopa Spektr-R (RadioAstron), nazvanog “ruski Habl”, nad kojim je ruska služba januara izgubila kontrolu. Taj teleskop je bio lansiran 2011. da bi snimao “crne rupe”, neutronske zvezde i magnetna polja.

https://twitter.com/roscosmos/status/1150075831244513280

Njegov naslednik će služiti, takođe, za posmatranje svemira, i da se “dovrši mapa sveta”, navela je ruska svemirska agencija.Svemirski sektor koji je decenijama bio ponos Sovjetskog Saveza, imao je niz neuspeha poslednjih godina, ali to nije ugrozilo velike ambicije Rusije. Posle ukidanja dela programa američke NASA-e, Rusija je od 2011. godine jedina zemlja koja može da šalje posadu na Međunarodnu svemirsku stanicu u orbiti oko Zemlje.

Međutim, nedavni skandali s korupcijom u Roskosmosu kao i konkurencija američke privatne firme “Spejs Eks” (Space X) Ilona Maska ugrožavaju tu ekskluzivnost.

Danas objavljeno

Vrijednost ransomware “industrije” se mjeri u milijardama dolara

V.R.

Samsung 980 je pristupačni PCIe Gen 3.0 M.2 SSD

V.R.

Apple za narednu godinu sprema 10.9-inčni OLED iPad Pro i OLED Macbook Pro?

Zeljka

Ostavite komentar