Rusija ponovo gomila zalihe zlata - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Rusija ponovo gomila zalihe zlata

Rusija nastavlja da uvećava svoje rezerve zlata. One su sada dostigle ukupno 585,8 milijardi dolara, prema najnovijim podacima koje je objavila centralna banka zemlje.

Međunarodni fondovi države porasli su za 5,1 milijardu dolara, ili oko 0,9 odsto, od 25. septembra do 2. oktobra. Regulator je rekao da je rast vođen “pozitivnim kretanjem deviznog kursa i višim cenama zlata”.

Statistika pokazuje da je Rusija od 1. januara povećala devizne rezerve za 31,4 milijarde dolara. Oni su prošle godine porasle za 18,3 odsto. Nedavni rekordni rast cijena zlata digao je ruske zalihe do najviših nivoa u avgustu, kada su premašile nivo od 600 milijardi dolara. Prethodni rekord od 598,1 milijarde dolara postignut je u avgustu 2008. godine, neposredno prije globalne finansijske krize.

Državne međunarodne rezerve su visoko likvidna strana aktiva koja se sastoji od zaliha monetarnog zlata, stranih valuta i aktive Specijalnog prava (SDR), a koja su na raspolaganju Centralnoj banci Rusije (CBR) i vladi. Trenutni nivo veći je od cilja od 500 milijardi dolara koji je CBR postavio prije nekoliko godina. Rusija pojačava svoje rezerve već četiri godine.

Prošle godine rast je iznosio skoro 86 milijardi dolara, dok su 2018. i 2017. zabilježile rast od oko 33 milijarde, odnosno 55 milijardi dolara. Zemlja je takođe preoblikovala svoje međunarodne zalihe, smanjujući udio američkog dolara u korist drugih valuta i zlata. Prošle godine, CBR je izvijestio da je udio zelene valute pao sa 43,7 na 23,6 procenta za 12 mjeseci od marta 2018. godine.

(Telegraf.rs)

Danas objavljeno

U EU o tome kako i koliko vakcina dati Z. Balkanu

M.

Žuto upozorenje zbog vjetra i niske temperature vazduha

M.

Postavili šatore ispred zgrade vlade u Mostaru

M.

Ostavite komentar