Rusija pomaže Kini da napravi sistem za upozorenje od raketa - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Rusija pomaže Kini da napravi sistem za upozorenje od raketa

Rusija pomaže Kini da napravi sistem za upozorenje od raketnih napada, kakav trenutno imaju samo SAD i Rusija, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Mi sada pomažemo našim kineskim partnerima da razviju sistem za upozorenje od raketnih napada. Ovo je veoma ozbiljna stvar, koja će dramatično poboljšati odbrambene kapacitete Narodne Republike Kine”, rekao je Putin na diskusionom forumu “Valdaj”, prenio je sinoć TASS.

On je dodao i da izgleda da su SAD “bar nekoliko godina” radile na razvoju nove rakete, koja potpada pod Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa, dok je on i dalje bio na snazi.

Putin je na skupu govorio i o drugim temama, uključujući situaciju u Persijskom zalivu, Ukrajini, sukobu Saudijske Arabije i Irana…

On je rekao da vjeruje da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski iskren u namjeri da riješi sukob na istoku Ukrajine, u skladu sa svojim predizbornim obećanjima.

“Ljudi čekaju da ovo pitanje bude riješeno. Mislim da on to iskreno želi, ovo je njegovo iskreno uvjerenje ili bar težnja. Teško mi je da kažem u ovom trenutku da li će to uspjeti da uradi, da li će moći da se odupre onima koji su protiv tog procesa”, rekao je Putin.

Putin je predložio da se formira organizacija, u čijem radu bi učestvovale Rusija, SAD, evropske i druge zemlje kao bi se riješila pitanja u Persijskom zalivu.

On je podsjetio da je Rusija došla do ideje o razvoju koncepta za obezbjeđivanje kolektivne bezbjednosti u Persijskom zalivu u julu ove godine, ocjenivši da je ta ideja i dalje aktuelna zbog “nasilne i nepredvidive situacije u regionu”.

“Nudimo da ostavimo po strani naše razlike i uzajamne pretenzije kako bi, pratkično od nule, formirali organizaciju za bezbjednost i saradnju u regionu, koja bi uključila Persijske zemlje, kao i Rusiju, Kinu, SAD, EU, Indiju i druge države koje su zainteresovane kao posmatrači”, rekao je Putin.

On je pozvao Iran i Saudijsku Arabiju da ne koriste teritoriju Sirije kao mjesto sukoba.

Putin je rekao da zna da rukovodstvo Saudijske Arabije i Irana želi mir i dobrobit sirijskom narodu.

“I mi ih pozivamo da se vode tim plementim motivima i učine svaki mogući napor kako ne bi koristili sirijsku teritoriju kao mjesto sukoba”, poručio je Putin.

Predsjednik Rusije rekao je i da je uvjeren da će biti nemoguće riješiti globalne probleme bez učešća azijskih zemalja.

U suprotnom, kako je naglasio, bilo koja rješenja, postignuta na neki drugi način, ne mogu se smatrati legitimnom.

Putin je istakao i da je Rusija protiv formiranja novih vojnih blokova i naglasio da je Asocijacija nacija Jugostične Azije (ASEAN) glavna organizacija u Aziji.

“Naš koncept je da ne bi trebalo stvarati nove blokove, poput Sjevernoatlanske alijanse nakon Drugog svjetskog rata”, rekao je Putin.

TANJUG

Danas objavljeno

Gužve na graničnim prelazima Gradiška i Velika Kladuša

M.

Tiodorović: Rizik od zaražavanja veći iz tri razloga

M.

Vučić najavio da sutra u Srbiju stiže još 130.000 DOZA ruskih vakcina

M.

Ostavite komentar