Rusija „optimalizuje“ broj diplomatskog osoblja u Ukrajini - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Rusija „optimalizuje“ broj diplomatskog osoblja u Ukrajini

Rusija je, zbog mogućih provokacija režima u Kijevu ili trećih zemalja, odlučila da optimizuje popunjenost svojih diplomatskih misija u Ukrajini, saopštila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je, komentarišući pisanja pojedinih medija da je Rusija značajno smanjila osoblje svoje ambasade u Kijevu i generalnih konzulata u Ukrajini, istakla da će ruska ambasada i konzulati nastaviti da obavljaju svoje osnovne funkcije, objavljeno je na sajtu ruskog MSP.

Prema rečima Zaharove, glasine o, kako je navela, navodnoj „evakuaciji“ ruskih diplomata, pojavile u brojnim zapadnim medijima, posebno u Njujork tajmsu, pre skoro mesec dana, tokom pravoslavnog božića, kada je, prema njenim rečima, nekoliko dece ruskih diplomata u Ukrajini otišlo u posetu bakama i dekama.

Zaharova ističe da je cilj bio stvaranje informativnog pokrića za početak evakuacije diplomata i njihovih porodica iz ambasada SAD, Velike Britanije, Australije, Kanade i drugih zemalja u Ukrajini. Dodala je da je juče i Izrael najavio evakuaciju.

„S obzirom na značajan uticaj koji Vašington i London imaju na Kijev, i uopšte njihovu ulogu u rukovođenju procesima u Ukrajini, zaključujemo da naše američke i britanske kolege očigledno znaju za neke vojna dejstva koja se spremaju u Ukrajini, a koja bi mogle značajno da zakomplikuju situaciju u sferi bezbednosti“, navela je Zaharova.

(Tanjug)

Danas objavljeno

“Sukob u Ukrajini doveo do novog Hladnog rata”

M.

Patrijarh Kiril pozvao rukovodstvo zemlje da se okrene Istoku

M.

Minsk će i 2023. plaćati ruski gas u rubljama

M.

Ostavite komentar