27. Juna 2022.

Rusija nije izmirila svoja dugovanja: Ovo se desilo prvi put u posljednjih 100 godina

Big Portal

U izvještaju njujorške novinske agencije se navodi da je u nedjelju istekao grejs period za otplatu dva kupona evroobveznica u iznosu od oko 100 miliona dolara i da je ovo prvi put od 1918. godine da Rusija nije izmirila svoj devizni dug.

Ipak, neizvršenje obaveza je „za sada uglavnom simbolično i malo bitno Rusima“ za koje Blumberg kaže da se bave drugim problemima sa kojima se suočava ekonomija zemlje, prenosi Tass.

Sjedinjene Države su u maju poništile licencu Moskvi za plaćanje obaveza prema imaocima ruskih drzavnih obveznica, koja je Rusiji omogućavala da servisira svoj spoljni dug.

Moskva je prošle nedjelje prvi put upotrebila novi mehanizam za plaćanje kupona evroobveznica u rubljama. Ministar finansija Anton Siluanov rekao je da isplata u rubljama ne znači neizvršenje obaveza. Prema Siluanovu, SAD i Evropska unija postavljaju izmišljene prepreke za servisiranje spoljnog duga Rusije kako bi joj „prikačili etiketu – neplatiša“.

Siluanov je priznao da strani ulagači “neće moći da prime” isplate, prenosi agencija RIA Novosti.

– Dva su razloga. Prvi je da je inostranoj infrastrukturi zabranjeno obavljanje bilo kakvih poslova vezanih za Rusiju. Drugi je što je stranim ulagačima izričito zabranjeno da primaju uplate od nas, rekao je.

Istakao je da Rusija želi da plati dug i ima dovoljno novca za isplatu spoljašnjeg duga.

– Čitava ova situacija je farsa – rekao je.

BBC piše kako je neizvršenje obveza simboličan udarac za Rusiju, ali da će imati vrlo malo direktnih posljedica za Rusiju.

Nacije koje ne uspiju da plate dug gube sposobnost zaduživanja na međunarodnim tržištima, ipak zbog međunarodnih sankcija Rusiji je to ionako onemogućeno, prenosi Blic.

Takođe, Siluanov je u aprilu izjavio da se Rusija ne planira dodatno zaduživati jer zarađuje milijardu dolara dnevno od izvora fosilnih goriva.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare