Rusija ne bi dogovor koji bi imao sudbinu "kao i pri posredovanju Brisela" - BIGportal.ba
Region Vijesti

Rusija ne bi dogovor koji bi imao sudbinu “kao i pri posredovanju Brisela”

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas dolazi u Beograd i već pre podne će razgovarati sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

O značaju ove posete govori i njen tajming, jer nije uobičajno da jedan visoki značnik kakav je Lavrov dolazi u posetu dva dana pred izbore u Srbiji.

Lavrov je pred današnji susret sa predsednikom Vučićem i svojim kolegom ministrom Ivicom Dačićem najavio da će ključna tema razgovora biti, kako se nada, predlog Vašingtona da se lideri Srbije i Kosova sastanu krajem juna u Beloj kuć‡i.

Lavrov je u Moskvi izjavio da očekuje da razgovara i o tome kako rukovodstvo Srbije konkretno vidi prakticne korake onih zemalja koje nude svoje posredničke usluge u nastavku dijaloga.

“Predsednik Vladimir Putin je više puta naglašavao, uključujući i na sastancima sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da će Rusija podržati sporazume sa Kosovom koji če biti prihvatljivi za srpski narodi, ali ne na osnovu onoga što piše na papiru, već na osnovu mogućnosti njihove realizacije”, rekao je Lavrov novinarima.

Kako je pojasnio, ne bi hteo da mogć‡i dogovori Beograda i Prištine imaju istu sudbinu “kao i pri posredovanju Brisela”, kada je to posredovanje “ostalo na papiru”.

O značaju posete Sergeja Lavrova a u vezi s procesom rešavanja kosovskog problema govori i to što ona dolazi nekoliko dana nakon što je predsednik Aleksandar Vučić razgovarao o tome telefonom sa Putinom, a iz Kremlja saopšteno da se “Moskva zalaze za izradu kompromisnog resenja, prihvatljivog za Beograd, koje mora da odobri Savet bezbednosti UN”.

Ovom posetom, u vreme dok Lajčak u Prištini pokušava da “resetuje” dijalog i pridobije tamošnje zvaničnike za dogovor sa Beogradom, a u Vašingtonu čekaju kosovskog lidera i Aleksandra Vučića sa sličnom idejom, Lavrov pokazuje da se u rešavanju kosovskog problema Rusija ne može zaobići.

Inače, sastanak u Beloj kući, kako je najavio Grenel, bić‡e održan 27. juna, a pre toga, 24. juna, srpski predsednik ide u Moskvu gde će prisuštvovati obeležavanju Dana pobede i sastati se sa ruskim predsednikom.

B92

Danas objavljeno

SAD i EU zabrinute, razlog – Kina

M.

Ursula fon der Lejen “traži” dodatna istraživanja: Evropa zna dovoljno o omikron varijanti da bude zabrinuta

M.

Podrška Putina i Rusije

M.

Ostavite komentar