29. Jula 2022.

Rusija na sjednici SB UN: Moraćete da sarađujete sa nama, uslovi saradnje se upravo određuju

Big Portal
  • Isporučujući Ukrajini artiljerijske sisteme dalekog dometa i višecijevne bacače raketa vi, zapravo, pomijerate uslovnu liniju bezbjednosti koja je neophodna za miran razvoj regiona Donbasa još dalje na zapad, čime se preciziraju ciljevi i zadaci naše specijalne vojne operacije. Zamislite se nad tim, kao i nad onim da ćete nakon završetka operacije, ovako ili onako, svejedno morati da živite zajedno sa nama i da sarađujete – naglasio je Poljanski.

Takođe je kazao i da je Rusija ostvarila značajne pomake u ispunjenju zadataka specijalne vojne operacije, a potpuno oslobođenje Donbasa je samo pitanje vremena.

Naglasio je i da su oslobođenjem Severodonjecka i Lisičanska, ruske oružane snage i jedinice narodnih republika uspjele da u potpunosti oslobode teritoriju Luganske Narodne Republike.

Poljanski je dodao da je u republikama već oslobođeno 255 naselja i da je samo pitanje vremena kada će se cijela njihova teritorija vratiti pod kontrolu stanovnika Donbasa.

Napad na ?elenovku – osveta kijevskog režima svojim vojnicima

Prema njegovim riječima, napad Oružanih snaga Ukrajine na istražni zatvor u ?elenovki u Donbasu samo će podstaći proces predaje mobilizovanih Ukrajinaca u zarobljeništvo.

  • Kijevski režim pokušava da se osveti čak i svojim vojnicima koji su postali svesni besmislenosti ispunjavanja zločinačkih naređenja i predali su se kako bi dobili šansu za iskupljenje i miran život – istakao je Poljanski.

Kako je saopštio Štab teritorijalne odbrane DNR u ukrajinskom granatiranju zatvora u ?elenovki, u Donjeckoj Narodnoj Republici, poginula su 53 zarobljena pripadnika nacionalističkog bataljona “Azov”, a 75 je ranjeno.

Ubijenu djecu Donbasa vam ne možemo zaboraviti

Poljanski je na sjednici Savjeta bezbjednosti pokazao fotografiju dece koja su poginula kao rezultat granatiranja ukrajinske vojske iz oružja koje Kijevu isporučuje Zapad.

  • Obraćam se američkim, britanskim i francuskim kolegama koje sjede za ovim stolom. Želim da razumijete da iz oružja koje šaljete Ukrajini, a koje plaćaju vaši poreski obveznici, stradaju djeca, dok se predsjednik Ukrajine otvoreno hvali time kako je preciznost vašeg naoružanja prevashodna. Da li ste to željeli da postignete? – upitao je Poljanski.

Dodao je i da je zapadno oružje omogućilo Kijevu da gađa gradove i sela duboko iza linije fronta, zbog čega i stradaju deca. „Verujte da teško da će vašu spremnost da pomažete Ukrajincima da ubijaju decu Donjecka i Luganska zaboraviti kako ukrajinski, tako i ruski narod“, dodao je.

Nadamo se da će prehrambeni sporazum uskoro zaživeti

Diplomata se još osvrnuo na Istanbulski sporazum o ukidanju ograničenja na izvoz ruskih proizvoda, kao i saradnju Rusije prilikom izvoza ukrajinskog žita i istakao da Moskva smatra da će uskoro doći do realizacije ovog sporazuma u punom obimu.

  • Smatramo da će Istanbulski sporazum uskoro biti u potpunosti realizovan, a generalni sekretar UN Antonio Gutereš će, u skladu sa preuzetim obavezama, učiniti sve kako bi se ukinule prepreke koje su uvele Sjedinjene Američke Države i Evropska unija u oblasti plaćanja, osiguranja i logistike ruske robe – istakao je Poljanski.

Nastavićemo da uništavamo vojne isporuke u Odesi

Diplomata je, takođe, dodao da raspoređivanje vojnog tereta i objekata u luci u Odesi ne doprinosi uspešnoj realizaciji prehrambenog sporazuma.

On je naglasio da će ruske snage nastaviti da uništavaju takvu robu i objekte, kao što je to bilo urađeno 23. jula kada su uništeni ukrajinski vojni brod i skladište protivbrodskih raketa “harpun” koje je isporučila Amerika.

Poljanski je istakao i da ništa u potpisanom memorandumu ne sprečava Rusiju da nastavi sa demilitiraizacijom Ukrajine.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima”. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši “demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine” i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za “krvave zločine nad civilima” u Donbasu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare