Rusija na putu da odbaci dolar, rublja ojačala prema "zelembaću" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Rusija na putu da odbaci dolar, rublja ojačala prema “zelembaću”

Rusija utire put nezavisnosti od američkog dolara, konstatovao je francuski list “Eko”.

Zvanična Moskva započela je proces “dedolarizacije” svoje ekonomije i finansijskog sistema nakon pojave tenzija sa Sjedinjenim Državama 2014. godine sa ciljem zaobilaženja američkih sankcija, piše francuski list.

Rusija je zaključila sporazume o deviznim svopovima sa zemljama koje imaju napete odnose sa Sjedinjenim Državama, poput Irana, Kine i Turske, podseća Sputnjik.

Osim toga, povećala je količinu rezervi u valutama zemalja BRIKS-a i tako olakšala trgovinu između država ovog bloka, čiji je ukupni obim 2018. godine iznosio 125 milijardi dolara, ističe se u tekstu.

Prodaja dolara, između ostalog, omogućiće Rusiji da podigne i stabilizuje kurs rublje, koji je 2018. pao 17 odsto. Od početka ove godine ruska valuta je nastavila rast i njen kurs je prema američkoj valuti porastao 7,6 odsto, navodi list.

Ranije je zamenik ministra finansija Rusije Vladimir Količev izjavio da Ministarstvo finansija, promenom valutne strukture Nacionalnog fonda za dobrobit 2020. godine planira da smanji udeo dolara.

Predsedavajući finansijske grupe VTB Andrej Kostin je, sa svoje strane, izjavio da Rusija ima sve preduslove za ekonomski rast i da zemlja nastavlja politiku “dedolarizacije” prilikom međunarodnih trgovinskih operacija.

Danas objavljeno

Masovna pucnjava u Švedskoj, ima povrijeđenih; u toku velika policijska operacija

M.

Haos kod Pentagona – blokirana zgrada

M.

Požar se približava naseljima u Atini, građani pozvani da napuste kuće

M.

Ostavite komentar