Rusija možda neće na Evroviziju? "Pjesma podstiče neprijateljstvo" - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Rusija možda neće na Evroviziju? “Pjesma podstiče neprijateljstvo”

Pevačici i aktivistkinji za ljudska prava Maniži koja bi trebalo da predstavlja Rusiju na Evroviziji s pesmom “Ruskinja” stigla je tužba zbog teksta za koji otadžbinske zadruge smatraju kako urušava temelje ruske kulture.

Rusko istražno telo izvestilo je u četvrtak da proučava tužbu koju su zadruge podigle zbog pesme aktivistkinje za ženska prava koja treba zastupati Rusiju.

Rusiju će zastupati Maniža (Manisha), pevačica poreklom iz Tadžikistana i aktivistkinja za ženska prava, pesmom pod nazivom “Ruskinja” koja hvali snagu ruskih žena i govori o seksizmu u Rusiji.

Pevačica, koja se zauzima za prava LGBTQ osoba, bila je zasuta ksenofobnim i seksističkim uvredama pošto je nominovana zahvaljujući glasanju publike na ruskoj televiziji.

Ruska istražna komisija, telo zaduženo za najteža kaznena dela, saopštila je u četvrtak da su dobili tužbu u vezi s tom pesmom.

U tužbi se traži da komisija preispita “ima li protivzakonitih reči u tekstu pesme pevačice Maniže”.

“To će se ispitati u skladu sa zakonskom procedurom”, – rekla je zvaničnica istražne komisije Svetlana Petrenko, prenose ruske novinske agencije.

U utorak je zadruga ratnih veterana, u dogovoru s ministarstvima unutrašnjih poslova i odbrane te sa sigurnosnim službama, pozvala istražnu komisiju u otvorenom pismu da pokrene kazneni postupak.

Organizacija među ostalim ocenjuje da pevačica “podstiče napetosti i međuetničko neprijateljstvo”.

Zadruga pravoslavnih žena istakla je u četvrtak u otvorenom pismu da “izgled pevačice na pozornici vređa i grubo ponižava žene u Rusiji”.

Zadruga dodaje da tekst pesme “otvoreno ismeva rusku duhovnost i kulturu”, podstiče na “mržnju prema muškarcima i time razara temelje tradicionalne porodice”.

Danas objavljeno

Ukradena glinena ploča stara 3.500 godina vraća se u Irak

Vanja A

To je njena boja: Angelina Jolie i u crnini izgleda fantastično

Vanja A

Uma Thurman otkrila najmračniju tajnu

Vanja A

Ostavite komentar