"Rusija mora da okonča okupaciju Krima" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Rusija mora da okonča okupaciju Krima”

Amerika nije i nikada neće priznati ruski suverenitet nad Krimom i zato pozivamo Rusiju da okonča okupaciju nad tim poluostrvom, poručuje Pompeo.

“Kao što se naglašava u našoj ‘Krimskoj deklaraciji’ usvojenoj u julu 2018. godine, Vašington ne priznaje i nikada neće priznati ruske pretenzije na suverenitet nad ovim poluostrvom. Pozivamo Rusiju da okonča okupaciju Krima”, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

Prethodno je američki predsednik Donald Tramp na još godinu dana produžio sankcije Rusiji, uvedene zbog situacije na Krimu u martu 2014. godine.

Po njegovim rečima, delovanje i politika Rusije, uključujući aneksiju Krima i primenu vojne sile u Ukrajini, i dalje predstavljaju neobičnu i ekstremnu pretnju nacionalnoj bezbednosti i spoljnoj politici SAD.

Sputnjik podseća i da se Krim ujedinio s Rusijom posle održanog referenduma u martu 2014. godine nakon državnog udara u Ukrajini, na kom se većina glasača Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije.

Ukrajina kao i ranije smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statutom UN izjasnili za prisajedinjenje sa Rusijom.

Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, pitanje Krima je “konačno zatvoreno”.

Izvor: Sputnjik

Danas objavljeno

Zemljotres jačine 5,7 stepeni Rihtera kod obale Perua

M.

Policija radi na slučaju: Ukradeni novac i mobilni telefon iz teretnog vozila “mercedes”

M.

Temperatura danas i do 39 stepeni, na snazi upozorenje

M.

Ostavite komentar