Rusija: "Moguće dalje pogoršanje odnosa sa SAD. Rizici su ozbiljni"; Bajden: "Nećemo konflikt, ali..." - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Rusija: “Moguće dalje pogoršanje odnosa sa SAD. Rizici su ozbiljni”; Bajden: “Nećemo konflikt, ali…”

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je da nije isključeno dalje pogoršanje odnosa sa SAD.

Ali, naglasio je da c´e ruska strana uložiti maksimalne napore da se to ne dogodi.

“Rizici su ozbiljni i upravljanje krizama u našim odnosima ostaje na dnevnom redu”, precizirao je diplomata, a preneo je “Sputnjik”.

Kako je dodao, ozbiljno dostignuc´e samita predsednika Rusije i SAD Vladimira Putina i Džoa Bajdena može biti formiranje okvira za buduc´i rad na kontroli naoružanja.

Takođe je podsetio da još ima vremena do samita i da c´e rusko Ministarstvo spoljnih poslova nastaviti da u tom periodu maksimalno sarađuje sa Amerikancima kako bi se povec´ale šanse za pozitivan ishod samita i kako bi se stvorila optimalna platforma za dogovor lidera o konotroli naoružanja i, „možda, drugim pitanjima“.

Moskva je, ističe Rjabkov, spremna da vec´ dan nakon samita predsednika SAD i Rusije u Ženevi uspostavi normalan rad ambasada, ako takvu želju pokažu i Sjedinjene Američke Države.

“Više puta smo predlagali i prethodnoj i sadašnjoj američkoj administraciji da napravi nešto korisno u toj oblasti. Ako se i ne obnovi u potpunosti rad tako da ljudi mogu putovati jedni kod drugih, održavati događaje, onda bar ne smanjivati te sic´ušne moguc´nosti koje još ostaju u toj sferi. Zasad nema odgovora, ali postoji razumevanje da je neophodno početi od toga”, istakao je Rjabkov.

Kako je dodao, Rusija i Sjedinjene Američke Države formirale su impresivnu tematsku agendu, a za Moskvu je važno da čuju njen stav.

“Govorec´i o novoj bezbednosnoj jednačini, mi uključujemo u nju i nove tehnološke faktore… Formirana je impresivna tematska agenda sa SAD, mi c´emo raditi na tome. Za nas je važno da nas čuju, jer i sa tim postoje određeni problemi”, precizirao je Rjabkov.

Samit Putina i Bajdena planiran je za 16. jun u Ženevi.

Bajden: Bio sam jasan
Američki predsednik Džozef Bajden danas je izjavio da SAD ne traže konflikt sa Rusijom, ali da će odgovoriti na “snažan i suštinski način” ako bi se ruska vlada upustila u, kako je naveo, štetne aktivnosti.

Bajden je to izjavio po dolasku u Veliku Britaniju, na početku osmodnevne turneje po Evropi, preneo je Rojters.

On je dodao da će Vašington potvrditi čelično solidnu posvećenost transatlantskom savezu.

“Mi ne tražimo konflikt sa Rusijom. Mi želimo stabilan i predvidljiv odnos…ali bio sam jasan. SAD će odgovoriti na snažan i značajan način ako bi se ruska vlada bavila štetnim aktivnostima”, rekao je predsednik SAD obraćajući se američkim vojnicima i njihovim porodicama u vojnoj bazi Mildenhol.

Bajden će posetiti i primorsko selo na jugozapadu Velike Britanije, Kornvol gde se održava samit grupe G7 i na kome će se najverovatnije razgovarati o vakcinaciji, trgovini i klimatskim promenama.

Kako se navodi, Bajden se može suočiti sa pritiskom da učini više na deljenju američke vakcine i snabdevanjem drugih zemalja nakon početnog zaloga od 20 miliona doza najavljenih prošle nedelje.

Posle tri dana samita grupe G7, Bajden i njegova supruga Dzil posetiće kraljicu Elizabetu u dvorcu Vindzor, a posle toga, otputovaće u Brisel na razgovore sa liderima NATO-a i Evropske unije.

Svoje putovanje po Evropi Bajden završava posetom Ženevi gde će se sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, 16. juna.

Danas objavljeno

Usvojena odluka o privremenom finansiranju zajedničkih institucija BiH

M.

Skandal: Zastava tzv. OVK na ambasadi Srbije

M.

Reuters: EU više ne može da garantuje sigurno članstvo balkanskim državama

M.

Ostavite komentar