5. Septembra 2022.

Rusija krivi EU: “Nije greška Gasproma”

Big Portal

Gasprom je saopštio u petak da će glavni gasovod za Nemačku ostati zatvoren na neodređeno vreme, što je izazvalo šok za one koji su očekivali da će se ponovo otvoriti u subotu nakon tri dana održavanja, prenosi Rojters.

“Ako Evropljani apsolutno apsurdno donesu odluku da odbiju servisiranje svoje opreme, ili tačnije, opreme koja pripada Gaspromu, ali koju su ugovorom obavezni da servisiraju, to nije greška Gasproma”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za rusku državnu televiziju, navodi novinska agencija Interfaks.

“Krivi su oni političari koji su donosili odluke o sankcijama”, rekao je.

Gasprom je u petak saopštio da više ne može da obezbedi vremenski okvir za ponovno pokretanje isporuka nakon što je otkrio curenje nafte koje je značilo da turbina cevovoda ne može bezbedno da radi.

Zamenik premijera Aleksandar Novak rekao je ruskoj državnoj televiziji da, kako bi oprema nastavila da radi, Siemens Enerdži mora da ispuni uslove ugovora o održavanju turbina.

“U potpunosti su prekršeni svi uslovi ugovora o remontu, prekršeni su uslovi za transport ove opreme”, rekao je Novak, preneo je Interfaks.

“Pored toga, uvedene su sankcije – i od Kanade i od Evropske unije – na relevantnu opremu, pa ih je potrebno uskladiti sa ugovornim uslovima kako bi ova oprema zaista nastavila da radi”, dodao je.

Siemens Enerdži je rekao da nije dobio zadatak da izvrši posao, ali da su dostupni.

Ni od Peskova ni od Novaka nije bilo informacija kada bi Moskva mogla da obnovi tokove.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare