Rusija kritikovala Inckov izvještaj: Nije balansiran! - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Rusija kritikovala Inckov izvještaj: Nije balansiran!

Predstavnica Rusije u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija Anna Evstigneeva kritikovala je visokog predstavnika Valentina Incka koji je danas predstavio novi izvještaj Savjetu bezbjednosti.

“Prvo bih izrazila žaljenje zbog formata ovog sastanka. Vjerujemo da se UN mora djelovati odvažno i vratiti se u sjedište, naravno, uz poštovanje mjera koje su na snazi. Žalimo što moramo primijetiti da izvještaj visokog predstavnika nije balansiran. Vjerujemo da dokument ne održava pravu situaciju u zemlji”, navela je predstavnica Rusije u Savjetu bezbjednosti UN-a.

Kako je kazala, izvještaj je “predstavljen na način da su sve poteškoće na tom području krivica Srba i Hrvata”.

Kako je navela, sve navedeno u izvještaju je rečeno “kako bi stvorila iluzija o daljoj potrebi Kancelarije visokog predstavnika u BiH”.

“Ovo dovodi do zaključka da je su se sve pozitivne promjene desile zahvaljujući Incku. Kroz svoje akcije, on potpaljuje tenzije i ne pomaže međuetničkom dijalogu. To je vidljivo kroz njegove instrukcije i ultimatume bh. vlastima kao i insinuacije da su Srbi kolektivno odgovorni za tragične događaje u oružanom sukobu.

Snažno preporučujemo Incku da se suzdrži od širokog interpretiranja njegovog mandata, pogotovo na polju evroatlantskih integracija i saradnji BiH, NATO-a i EU. Predlažemo Incku da prestane glumiti samoproglašenog generala koji je iznad zakona i demokratskih institucija”, navela je ona.

Poručila je da je “sva instrumentalizacija visokog predstavnika ne neprihvatljiva”.

“Kao vrijednu alternativu, predlažemo da Savjet bezbjednosti UN-a pročita izvještaj Vlade Republike Srpske. Situacija u BiH je u potpunosti stabilna, ne postoji prijetnja za međunarodni mir i sigurnost.

Ponavljamo još jednom, suverenitet BiH nosi njen narod i sudbinu zemlje i način na koji će se razvijati odrediće narod, a ne visoki predstavnik ili neki drugi strani faktor”.

Ona je potvrdila stav Rusije za hitnim zatvaranjem Kancelarije visokog predstavnika.

“Rusija u potpunosti podržava temeljne principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH”, kazala je predstavnica Rusije u Savjetu bezbjednosti UN-a.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko danas je pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija (VSUN) predstavio novi, 59. izvještaj o situaciji u BiH za period od 16. oktobra prošle do 15. aprila ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

(N1)

Danas objavljeno

SIPA okončala pretres, priveden direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović

M.

Policija otkrila šta je pronađeno u akciji “Kodeks”

M.

FBiH: Zaraženo 238 osoba

M.

Ostavite komentar