Rusija je započela formalnu antimonopolsku istragu protiv Apple-a - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Rusija je započela formalnu antimonopolsku istragu protiv Apple-a

Ruski Federalni Antimonopolski Servis (FAS) otvorio je zvaničnu istragu protiv Apple-a, na osnovu žalbe koju je u martu ove godine podnela kompanija Kaspersky Labs. 

Ruski Federalni Antimonopolski Servis (FAS) otvorio je zvaničnu istragu protiv Apple-a, na osnovu žalbe koju je u martu ove godine podnela kompanija Kaspersky Labs.

Žalba je usledila posle promene Apple-ove politike prema aplikaciji za roditeljski nadzor, Kaspersky Safe Kids. Naime, 2017. godine Apple je kontaktirao Kaspersky i obavestio ga da je upotreba konfiguracijskih profila suprotna pravilima App Store-a, iako je aplikacija do tada već bila tri godine u Apple prodavnici i za sve to vreme nije izazvala prigovore korisnika.

Apple je tražio od kompanije Kaspersky da ukloni konfiguracijske profile, što bi aplikaciju učinilo neupotrebljivom za roditelje. U žalbi je napomenuto i da je Apple-ovo upozorenje stiglo u isto vreme kada je predstavljena i Screen Time opcija u iOS-u 12, koja korisnicima omogućava da prate koliko vremena je potrošeno u upotrebi određene aplikacije, ili koliko dugo je korisnik bio na nekom sajtu. Screen Time dozvoljava i da se postave restrikcije na određene aplikacije i sajtove.

Argument Kaspersky kompanije je da je Screen Time u suštini Apple-ova aplikacija za roditeljsku kontrolu, pa im je time i Kaspersky Safe Kids direktna konkurencija. Zbog toga Kaspersky tvrdi da je Apple želeo da obezbedi monopolsku poziciju za svoju aplikaciju.

Apple-ov odgovor na žalbu bio je da je do sada već uklonjeno nekoliko aplikacija iz prodavnice jer „predstavljaju rizik po pitanju privatnosti i bezbednosti“ korisnika, jer su koristili veoma invazivnu tehnologiju nazvanu Mobile Device Management (MDM). Međutim, Kaspersky tvrdi da nikada nije koristio tu tehnologiju.

Za sada ne znamo kako će se završiti ova priča, ali možemo da kažemo da se ruski FAS pokazao prilično spretnim u postupanju s optužbama protiv velikih kompanija. Jedan od najistaknutijih primera je zabrana Google-u iz 2015. godine da povezuje svoje usluge sa Androidom, koja je usledila nakon što je lokalni gigant za pretragu, Yandex, podneo žalbu.

Izvor: TechCrunch

Danas objavljeno

Samsung predstavio ekran koji se sa 13 odmotava na 17 inča

Vanja A

Istraživači napravili podvodnu bežičnu kameru koja radi bez baterija

Vanja A

Samsung Galaxy S23 Ultra bi mogao da izgleda ovako

Vanja A

Ostavite komentar