16. Marta 2022.

“Rusija je veoma zabrinuta”

Big Portal

To je danas rekao stalni ruski predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja.

“Veoma smo zabrinuti kako zvaničnici UN, uključujući i one najviše, generalnog sekretara i njegovu zamenicu Rozmeri Di Karlo gledaju na situaciju u Ukrajini, optužujući Rusiju za neselektivne napade”, rekao je Nebenzja, prenosi TAS S.

Ruski diplomata je još naveo da tokom obraćanja novinarima u ponedeljak Guteres nije rekao ni reč o smrtonosnom raketnom udaru Ukrajine na Donjeck, i osudio ga je tek nakon što ga je novinar direktno o tome pitao.

“Generalni sekretar je juče rekao da, iako je taj napad za osudu, najveći deo razaranja dolazi iz ruskih izvora, kao da je upoređivao dva događaja i sugerisao da taj napad ne zaslužuje osudu”, dodao je Nebenzja.

Vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštile su da su Oružane snage Ukrajine u ponedeljak gađale centar Donjecka iz sistema ”Točka”.

Raketa je imala kasetno punjenje i oborile su je snage PVO DNR, a u napadu je poginula 21 osoba, dok je 35 ranjeno, navodi TAS S.

Zelenski potpisao
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je zakon kojim se zabranjuje negiranje ili opravdavanje “agresije Rusije” na Ukrajinu.

Dokument predviđa krivičnu odgovornost za to.

“Volodimir Zelenski potpisao je zakon o zabrani proizvodnje i distribucije informativnih proizvoda koji imaju za cilj promovisanje dejstava države-agresora”, navodi se u saopštenju Odbora za humanitarnu i informacionu politiku Ukrajine.

U saopštenju se ističe da se ovim zakonom zabranjuje pravdanje i priznavanje zakonitom “agresija Ruske Federacije na Ukrajinu”, predstavljajući je kao unutrašnji ukrajinski ili građanski sukob.

“Odgovornost za pravdanje, priznavanje kao zakonite, negiranje oružane agresije Ruske Federacije na Ukrajinu i veličanje njenih učesnika od sada će biti krivično delo”, zaključuje se u saopštenju Odbora.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare