"Rusija je ozbiljna pretnja" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Rusija je ozbiljna pretnja”

Načelnik štaba odbrane Velike Britanije general Nikolas Karter, izjavio je u Centru za novu američku bezbednost da je Rusija ozbiljna pretnja za zemlju.

Prema njegovim rečima, posle raspada bipolarnog svetskog sistema, nastupila je era unipolarnog sveta kada je fokus pažnje preusmeren na borbu protiv terorizma. Međutim, sada dolazi vreme multipolarnosti i „doba stalne konkurencije“, istakao je general.

“Ovde bih spomenuo Rusiju, koja sa našeg gledišta predstavlja ozbiljnu pretnju, i Kinu, koja je za nas hronični sistemski izazov”, rekao je Karter. On je skrenuo pažnju na razvoj novih ruskih podmornica što primorava London da reaguje na nove pretnje. “Severni Atlantik je region kojim moramo ozbiljno da se bavimo, uzimajuc´i u obzir ruske podmornice. Nema sumnje da treba da sledimo politiku obuzdavanja“, naglasio je general. Velikoj Britaniji je u martu objavljena nova odbrambena strategija u kojoj je Rusija identifikovana kao velika pretnja. “Rusija je najvec´a pretnja… Velika Britanija c´e aktivno reagovati i braniti se od čitavog spektra pretnji koje dolaze iz Rusije“, navodi se u odgovarajuc´em izveštaju. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je početkom marta da je stepen odnosa između Moskve i Londona na tački zamrzavanja. Ministar je podsetio da je proteklih godina britanska vlada zadržala oštar antiruski kurs, prac´en stalnim povec´anjem sankcionog pritiska.

Danas objavljeno

U Srpskoj 14 smrtnih slučајеvа, još 218 zaraženih

M.

Prihvaćena ostavka Zaeva

M.

Uhapšena tri lica u Gradišci zbog trgovine drogom

M.

Ostavite komentar