"Rusija je bila spriječena da uradi ono što je neophodno kako bi bio riješen problem Kosova" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Rusija je bila spriječena da uradi ono što je neophodno kako bi bio riješen problem Kosova”

Ruski ambasador u Srbiji izjavio da je susret Vučića i Lavrova u Njujorku bio veoma značajan.

Kada je u pitanju Kosovo, ambasador Aleksandar Bocan Harčenko kaže da do današnjeg srpskog rukovodstva nije bilo pravih političkih napora za rešavanje kosovskog pitanja, kao i da apsolutno nije bilo učinjeno dovoljno.

“Rusija je bila sprečena da uradi ono što je neophodno kako bi bio rešen problem Kosova, ali je tražila pravi način za rešenje”, naveo je Bocan-Harčenko i upozorio da razgovori koji se danas vode na Kosovu nisu razgovori u pravom smislu te reči.

“Srbiji je postavljen izbor, imate alternative, jedna je kompromis, a druga je, ako nema kompromisa, nezavisnost”, zaključio je Bocan-Harčenko i upozorio da to nije nikakav razgovor kakav bi trebalo da se vodi.

Govoreći o terminu koji se sve češće pominje “mekana moć Rusije na Balkanu”, Bocan Harčenko je objasnio da rešavanje međunarodnih problema ne može da da rezultate preko noći, kao i da takav pristup zahteva težak višegodišnji napor, ali da je rezultat, dugoročan i ogroman, kao i da na taj način dve zemlje i dva naroda mogu postati bliži.

“Imao sam mogućnost da pratim razvoj događaja na ovim prostorima, i zaključak pravim na osnovu onoga što vidim, a ne na osnovu onoga što piše. Primetio sam da su zemlje regiona bezbednije i vidi se da se ljudi osećaju sigurnije”, objasnio je Bocan Harčenko i naglasio da Rusija bolje uočava to jer je i ona sama prošla kroz iste probleme, prenose Tanjug i Kosovo online.

Danas objavljeno

Srbija: Kažnjavanje zbog nepoštovanja kovid propusnica počinje od ponedjeljka

M.

Evropski parlamentarci pozvali OHR i EU da narednih dana upotrijebe bonska ovlaštenja

M.

Dodik: Američka ambasada faktor nestabilnosti

M.

Ostavite komentar