Rusija jasna: Zabranićemo – do kraja godine sigurno - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Rusija jasna: Zabranićemo – do kraja godine sigurno

Ruski mehanizam za zabranu prodaje nafte koja je predmet gornje granice cena koju su uvele zapadne zemlje trebalo bi da počne da funkcioniše pre kraja godine.

To je rekao potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak, prenosi Rojters.

“Razrađujemo našu odluku”, rekao je on novinarima, a prenosi RIA. Na pitanje da li c´e mehanizam stupiti na snagu do kraja godine, on je odgovorio: “Da, siguran sam”.

Ruska nafta je bila i biće tražena, dok će se logistički lanci menjati, u tome nema tragedije, rekao je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

“Ruska nafta je tražena na globalnim tržištima, nafta će naći svoje kupce. Rusija je najveći svetski snabdevač naftom globalnim energetskim tržištima… Ruska nafta je uvek bila tražena i biće tražena. Da, logistički mehanizmi i lanci će se sada promeniti. Ipak, ne vidimo nikakvu tragediju u tome”, rekao je Novak novinarima, prenosi Sputnjik internešenel.

Rusija, zbog neizvesne situacije, može da smanji proizvodnju nafte, ali ne mnogo, dodao je Novak.

“Ne isključujemo da, ako bude potrebno, bude situacija kada će biti pada proizvodnje nafte, jer je ova situacija neizvesna. Danas postoji velika volatilnost. Ne mislim da bi to bile velike količine, ali ipak ne isključujemo ovu mogućnost“, rekao je Novak novinarima, dodajući da Rusija sarađuje sa manjim trgovcima kada trguje naftom i da koristi nove šeme osiguranja snabdevanja.

Uvođenje ograničenja cena ruske nafte može samo da dovede do smanjenja globalnih investicija u industriju, što će zauzvrat dovesti do povećanja cena, dodao je zvaničnik.

“Ne prihvatamo one mehanizme koji se usvajaju kao ograničenja cena na veštački način, na netržišni način, određivanje cena od strane zemalja potrošača. One prave istu grešku, uvode granice cena na netržišne načine. To može samo da dovede do globalnog pada investicija i nestašice odgovarajućih energetskih resursa u budućnosti. To će pak dovesti do još većeg povećanja cena“, rekao je Novak.

Ruska proizvodnja nafte porasla 2,2 posto za 11 meseci
Ruska proizvodnja sirove nafte porasla je 2,2 posto u periodu januar-novembar 2022. na 488 miliona tona, rekao je novinarima potpredsednik vlade Aleksandar Novak.

Rusija c´e, shodno odluci grupe OPEK+ i u njenim okvirima, ove godine proizvesti oko 530 miliona tona nafte i gasnog kondenzata, a 2023. godine 490 miliona tona, rekao je Novak, prenosi Tass.

On je ranije saopštio da se ruska proizvodnja nafte u oktobru zadržala na septembarskom nivou od 9,99 miliona barela dnevno, dodajuc´i da se očekuje da c´e proizvodnja ostati na istom nivou i u novembru.

Danas objavljeno

Panika: Rusi podigli MiG-31K

M.

Orkanska bura prevrnula turistički brod kod Tivta

M.

Amerika oborila navodni kineski špijunski balon

M.

Ostavite komentar